Health

19x gefermenteerd voedsel wat super gezond voor je is

19x gefermenteerd voedsel wat super gezond voor je is

Steeds vaker zie je het voorbijkomen: mensen die mega fan zijn van gefermenteerd voedsel. Maar wat is dat nu eigenlijk precies? En wat doet het voor ons lichaam? We leggen het je in dit artikel uit én geven je een lijst met gefermenteerd voedsel wat super gezond voor je is.

Lees ook: Healthy TikTok recepten voor tussendoortjes die je moet proberen

Wat is gefermenteerd voedsel?

Fermentatie is kortgezegd een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om voedingsmiddelen te maken. Bij fermentatie zorgen deze bacteriën, schimmels of gisten dat stoffen in een product worden omgezet, waardoor bijvoorbeeld de zuurgraad, de geur, de smaak of het uiterlijk van het product verandert. Hoe dit proces ook wel genoemd wordt? Juist, fermenteren!

Waarom is het gezond voor je?

Tot nu toe klinkt het allemaal nog niet zo heel lekker, maar geen zorgen, dat zijn veel producten wel. Niet alleen zijn ze heel lekker, maar ze hebben ook nog eens een heel aantal gezondheidsvoordelen. Zo schijnt het goed te werken voor je immuunsysteem en zou dit voedsel  het risico op kanker verlagen.

Daarnaast maakt fermentatie moeilijk verteerbaar eten makkelijker om op te nemen voor ons lichaam. De goede bacteriën in het eten kunnen stoffen die onze spijsvertering juist belasten voor een groot deel afbreken. Hierdoor heb je minder last van krampen, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Je hebt de term vast wel eens voorbij zien komen: gefermenteerd voedsel is goed voor je gut health. 

Voorbeelden van gefermenteerd voedsel

Benieuwd naar welke voeding vaak gefermenteerd is? We hebben hieronder een lijstje voor je opgesteld.

  • Zuurkool
  • Yoghurt
  • Kefir
  • Kimchi
  • Tamari
  • Shoyu
  • Miso
  • Tempé
  • Amazake
  • Gefermenteerde groente(sappen)
  • Kombucha
  • Lupeh
  • Zure zuivel zoals biologische rauwmelkse yoghurt en rauwmelkse kaas
  • Bier
  • Wijn
  • (Appel)azijn
  • Augurken
  • Water kefir
  • Zuurdesembrood

Zelf fermenteren

Fermenteren kun je ook zelf doen! Veel mensen ervaren het als een leuk en interessant experiment dat je - mits je er interesse in hebt natuurlijk - zeker eens uit moet proberen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf je zuurkool maken.

Om dit te doen, neem je een kilo witte kool en doe je daar zo'n 15 gram zout bij. Dit geheel sluit je volledig luchtdicht af. Wat er dan gebeurt is dat de melkzuurbacteriën de koolhydraten omzetten in melkzuur. Hierdoor wordt de normale kool zuurder en zuurder. Een weekje wachten (bewaren op kamertemperatuur) en je hebt zuurkool. Ga jij het ook eens proberen?

Lees ook: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van pindakaas

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top