Skin tags zijn huidskleurige steeltjes die zijn verbonden aan je huid. Je hebt er niet per se last van, maar ze kunnen er wel een beetje gek uitzien. Je wil ze dan graag weg hebben, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werking? Wij leggen het je uit.
Een skin tag is een vergroeing van de huid. Het heeft bloedtoevoer, maar vrijwel geen zenuwen. Ze bestaan in allerlei vormen en maten. In de medische wereld is er nog geen consensus over de oorzaak van skin tags, maar er is bewijs voor dat het veroorzaakt kan worden door verschillende factoren. Wrijving van de huid, te strakke kleding en genen spelen een rol. Er zijn ook verschillende aandoeningen waarbij skin tags vaker voorkomen. Denk hierbij aan diabetes type 2, hoge cholesterol of hoge bloeddruk. Als je merkt dat je opeens een hoop skin tags krijgt op je lichaam, raden we dan ook aan om een dokter te bezoeken om te checken of er niks aan de hand is.
Het krijgen van skin tags is helaas geen probleem dat je oplost door middel van een skincare routine. Wel kun je onnodige wrijving proberen tegen te gaan door geen knellende of te strakke kleding te dragen.
Dit kan zeker, maar de kans dat je het goed doet is helaas niet heel groot. Producten die claimen dat ze skin tags kunnen verwijderen werken eigenlijk zelden. Daarnaast zijn er een hoop verschillende DIY methodes om skin tags te verwijderen, maar deze zijn ook niet altijd even veilig. Dit zorgt ervoor dat je bloedt of zelfs dat de skin tag ontsteekt. Als je echt heel graag van je skin tags af wil, raden we dan ook aan om dit door een dermatoloog te laten doen.
De manier waarop een medische professional een skin tag verwijdert, hangt van de situatie af. De dermatoloog kijkt bijvoorbeeld naar het formaat van de skin tag om te bepalen hoe ze het beste te werk gaan. Een kleine skin tag kan bijvoorbeeld simpelweg van je lichaam af geknipt worden met een speciale medische schaar. De skin tag kan ook aangestipt worden, net als een wrat, om deze te bevriezen. Elektriciteit gebruiken is ook een optie. Aan de hand van de grote en de locatie van de skin tag, kan de dermatoloog ook bepalen of het nodig is om verdoving te gebruiken. Als je het spannend vindt of vragen hebt, kun je hier het beste over praten met je dermatoloog. Zij kunnen jou het beste helpen!