Mama

Wanneer laat je je baby op een eigen kamer slapen?

Wanneer laat je je baby op een eigen kamer slapen?

Wanneer je baby geboren wordt, zijn er veel dingen waar je als ouders aan moet wennen. Zo is het niet altijd even makkelijk om een goed slaappatroon te vinden. Dit gaat dan ook vaak gepaard met de vraag: is het verstandig om je slaapkamer te delen met je pasgeboren kind? En wanneer laat je je baby dan op een eigen kamer slapen? Wij geven je de antwoorden. Lees dus snel verder!

Eigen kamer of bij de ouders?

Waar de meeste ouders het in het begin fijner vinden om hun baby ’s nachts dichtbij zich te hebben, kiezen niet alle ouders hiervoor. Andere ouders vinden het juist fijner om hun baby de ruimte te geven om te wennen aan het alleen slapen. Iedere optie kent zo zijn voor- en nadelen. De meningen zijn hierover dus verdeeld en dat is oké: iedere ouder moet doen waar ze zich comfortabel bij voelen.

Lees ook: Dingen die veranderen in je relatie als je kinderen krijgt

Co-sleeping of in de wieg

Wanneer je ervoor kiest om je baby bij jou op de kamer te laten slapen, is het nog de vraag of de baby in een eigen babybedje slaapt of bij jou in bed. Beide opties kennen hun voor- en nadelen. Co-sleeping, dat inhoudt dat je baby in hetzelfde bed slaapt als jou, zorgt ervoor dat je je baby altijd dichtbij hebt. Het nadeel is wel dat de baby hierdoor mogelijk afhankelijk wordt van jouw aanwezigheid én er bestaat een risico op verstikking. Een wiegje daarentegen kent het risico op verstikking niet en je baby leert wel om alleen in een bedje te slapen.

Wanneer mag de baby slapen in een eigen kamer?

Maar wanneer wordt het dan tijd dat je baby op een eigen kamer gaat slapen? Hoewel hier geen vaste leeftijd aan verbonden zit, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie wel om je baby minimaal zes maanden bij je op de kamer te laten slapen, om zo de kans op wiegendood te verminderen. Maar realiseer je ook dat de ontwikkelingen en slaapbehoeftes van elk kind verschillend zijn. Kijk daarom als ouders goed naar waar jullie je comfortabel bij voelen.

Lees ook: 10 x cadeaus voor new moms (en niet voor de baby)

Het is logisch als je baby de eerste paar nachten in een eigen kamer vaker huilt dan normaal. Hoewel dit mogelijk voor pittige nachten zorgt, is het beter om je baby niet te laten huilen. Maak de ‘overstap’ voor je baby zo makkelijk mogelijk door een vertrouwde en comfortabele slaapomgeving te creëren:

  • Kies voor het juist bedje. Is het stevig genoeg? Zijn de maten juist? En voldoet het aan de veiligheidsnormen?
  • Maak het bed op de juiste manier op! Dit verkleint namelijk het risico op wiegendood. Dus: gebruik een stevig, vlak matras en leg je baby met zijn hoofd aan het voeteneinde van het bed.
  • Zorg ervoor dat de slaapkamer een comfortabele temperatuur tussen de 16 en 20 graden Celsius aanhoudt.
  • Maak géén gebruik van donsdekens, kussens of andere zachte materialen in het bed.
  • Plaats géén speelgoed of andere voorwerpen in het bed.
  • Het gebruik van een babyfoon of camera is een slimme manier om de baby in de gaten te houden.
  • Voldoende ventilatie is essentieel.
  • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te droog wordt in de slaapkamer.
Bron: Zwangerenportaal.nl
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top