Na een tijdje verandert je stijl, pas je oude kleding niet meer of is het gewoon niet meer te dragen. Veel mensen denken er dan aan om de volle vuilniszakken weg te gooien, maar doe dat niet! Er zijn zoveel mogelijkheden om oude kleding een tweede leven in te blazen.
Heb je kledingstukken die vies met vlekken zijn of écht niet meer te dragen zijn? Recycle het dan. Er komen steeds meer inleverbakken en -punten om dit textiel in te leveren. Naast kapotte kleding zijn ook andere producten welkom. Gordijnen zijn bijvoorbeeld ook heel welkom.
De bedrijven die het textiel dan ontvangen, zorgen ervoor dat het een tweede leven krijgt. Zo toveren ze het om in schoonmaakdoeken of isolatie bijvoorbeeld. Naast dat veel inleverpunten in of bij de supermarkt te vinden zijn, werken ook steeds meer kledingzaken mee. Zo is het mogelijk om bij sommige een recycle tas aan te vragen, die je dan bij je pakketje krijgt. Deze vul je met oud textiel en lever je in bij de dichtstbijzijnde winkel of PostNL punt.
Een steeds populairder fenomeen is het ruilen van oude kleding. Kleding die jij niet meer past of je niet meer mooi vindt, vindt een ander juist helemaal geweldig. Online, op platformen zoals Facebook, ontstaan steeds meer groepen om kledingstukken te ruilen. Iemand plaatst een kledingstuk, waarbij andere reageren met kledingstukken die zij ervoor willen ruilen.
Ook zijn er offline evenementen om kleding te ruilen. Er bestaan zelfs professionele ruilbeurzen. Hier letten ze dan ook echt op of iedereen wel blij naar huis gaat. Het laatste dat je wil je dat mensen kleding meenemen waar ze eigenlijk niet content mee zijn. Naast professionele beurzen zijn er ook genoeg lokale ruilmomenten. Kijk en vraag rond in de buurt om te kijken of dat bij jou ook zo is.
Wil je liever niet je oude kleding weg doen, maar wil je ook niet dat ze stof blijven happen in de kast? Upcycle je kleding dan. Veel kleding en stoffen geef je makkelijk zelf een tweede leven. Naai bijvoorbeeld een oude trui helemaal dicht, tot op één punt na. Vul de trui met kussenvulling en naai de rest dicht. Nu heb je een product gemaakt dat op verschillende manieren te gebruiken is. Gebruik het als knuffel of geef het aan je huisdier, als speeltje of als kussen.
Daarnaast is het ook mogelijk om van oude kleding nieuwe kleding te maken. Veel mensen knippen stukken stof uit de oude kleding, dat nog makkelijk te gebruiken is. Combineer stoffen die bij elkaar passen, of go crazy en combineer twee tegenovergestelde stoffen. Maak er bijvoorbeeld een nieuw shirtje van, een tasje of een leuk laken. Wat je ermee maakt, ligt ook helemaal aan de grootte en de vorm van de stof.
De kringloop is een hele simpele, snelle manier om van oude, nog goede kleding af te komen. Nu hoeft de kleding niet meer splinternieuw te zijn, maar onthoud wel dat iemand anders het nog gaat dragen. Doneer dus geen kleding dat na één keer dragen kapot gaat, of kleding dat super vies. Een klein gaatje hier en daar is oké, als de koper maar de mogelijkheid heeft om de stukken zelf te repareren. Een gapend gat in een T-shirt is niet de bedoeling.
Net zoals oud textiel, zijn er voor kleding doneren aan de kringloop ook verschillende manieren om dit bij de kringloop te krijgen. Zo is er de optie om gewoon langs te gaan, maar niet iedereen heeft een kringloopwinkel om de hoek. Net zoals textielbakken staan er bij supermarkten ook vaak doneerbakken. Let dus wel goed op welke bak voor wie bestemt is. Daarnaast zijn er kringloopwinkels die speciale zakken uitdelen. Het design is herkenbaar, waardoor de kringloop bij het ophalen van de kleding gelijk ziet welke zakken voor hun bedoeld zijn.
Kleding die nog goed genoeg is, omdat je het bijvoorbeeld niet meer past, verkoop je nog gemakkelijk op verschillende verkoopplaatsen. Marktplaats en Facebook Marketplace zijn voorbeelden waar je echt van alles koopt en verkoopt. Naast deze brede platformen, zijn er ook platformen die zich specifiek richten op het verkopen van kleding. Zo is Vinted een populaire keuze. Je maakt een foto van het desbetreffende kledingstuk, zet er een prijs bij en wacht tot mensen reageren op het stuk. Hoe simpel!
Lees ook: Te veel kleding? Zo neem je makkelijker afstand van items die je niet meer draagt