Kinderen opvoeden is soms lastig. Huilende, schreeuwende kinderen die niet willen luisteren en jij weet niet hoe je erop moet reageren, dit is herkenbaar voor veel ouders. Er is een nieuwe opvoeding techniek die je helpt bij het opvoeden van je kinderen genaamd gentle parenting.
Lees ook: Een huis kindvriendelijk en veilig maken met deze tips
Gentle parenting is een nieuwe opvoedingsstijl die veel rondgaat op TikTok. Je prioriteert hierbij respect voor je kind, empathie en valideert het gevoel van je kind. Je zorgt voor een veilige en verzorgende omgeving voor je kind om in te leven, terwijl je ook duidelijke grenzen aangeeft.
Wil jij een rustige aanpak bij het opvoeden van je kind? Dan is gentle parenting wat voor jou. Je communiceert met ze in plaats van dat je de baas speelt. Je geeft duidelijke grenzen aan, waardoor ze zich goed gedragen. Iedereen in het gezin heeft respect voor elkaar en staat gelijk aan elkaar. Dit creëert een fijne sfeer in huis en maakt de band tussen ouder en kind nog groter. Ze leren hun eigen emoties beter te begrijpen met gentle parenting.
Positieve discipline moedigt probleemoplossing en positieve aanmoediging aan. Wanneer je kind, zoals in het filmpje hieronder bijvoorbeeld, een glas om- ver gooit, schreeuw je niet, maar leg je uit waarom je dat niet moet doen. Hierdoor begrijpen ze waarom van wat ze deden fout is en verandert het gedrag.
@beautybest11111
Je kind is net als jij een mens met meningen. Geef ze daarom ook eens de kans om te kiezen, dan krijgen ze het gevoel dat ze ook mag meebepalen. Bijvoorbeeld wanneer je kind gaat slapen en de pyjama aan moet. In plaats van te zeggen; trek je pyjama aan, vraag je; welke pyjama wil je aan vandaag?
Wanneer je kind iets fout doet, is het natuurlijk goed om nee te zeggen. Wanneer ze jou of andere kinderen slaan bijvoorbeeld. Probeer in andere situaties niet te veel nee te zeggen tegen je kind. Wees meer communicatief en probeer ze te begrijpen voordat je nee zegt.
Soms zijn kinderen verdrietig om geen specifieke reden. Het is misschien vervelend om je kind te zien huilen, maar deze emotie is er nou eenmaal. In plaats van tegen ze zeggen dat ze moet stoppen met huilen, benoem je het gevoel en troost je je kind. Hierdoor leert je ze dat deze emoties ook oké zijn en leren ze dit beter kennen.
Als ze iets doen dat eigenlijk niet mag, richt je je op het gedrag en niet op je kind zelf. In plaats van zeggen: jij bent stout, zeg je: ik vind het niet leuk dat dit gebeurt. Op deze manier weet je kind dat je boos bent om de actie en niet op je kind.
Als ouder voel je misschien druk om altijd het juiste te doen, maar news flash geen ouder is (altijd) perfect. Wanneer jouw kind gedrag vertoont wat niet oké is, voelt het misschien alsof dit jouw schuld is, maar dat is het niet. Ook is gentle parenting niet altijd mogelijk, soms word je nou eenmaal boos en dat is ook oké. Je kunt je eigen gedrag niet in een keer aanpassen aan deze techniek.