Lifestyle

Droom jij veel? Dit zijn de gezondheidsvoordelen van dromen

Droom jij veel? Dit zijn de gezondheidsvoordelen van dromen

Droom jij juist vaak of ben jij degene die af en toe een keer een intense droom heeft? In dit artikel gaan we alle gezondheidsvoordelen van dromen langs. Wist jij bijvoorbeeld dat dromen je leerkunsten verbeteren of dat het helpt om over je angsten heen te komen?

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van dromen

Dromen blijven nog wel eens mysterieus, want hoe goed kun jij nou eigenlijk echt altijd je droom navertellen? Toch heeft dromen veel verschillende voordelen. Zo zou het een positief effect hebben op de werking van je geheugen, het verwerken van emoties en je gezondheid zou ten goede komen. Dit laatste heeft vooral te maken met je REM slaap. Je droom is vaak in deze fase het meest levendig. Nachtmerries zijn vervelend, maar leveren ook weer voordelen op. Je zou bijvoorbeeld beter in staat kunnen zijn om met moeilijke situatie om te gaan. Maar er is nog meer:

 

1. Verbeteren van je leerkunsten

Een droom zou volgens wetenschappers van de Harvard Medical School helpen om recent geleerde informatie te herinneren en vooral te heroganiseren. Het zou bijvoorbeeld bijdragen aan een beter geheugen en prestatievermogen. Zodra je een taak zou leren en daarna meteen gaat slapen, zou je in staat zijn om deze tien keer beter uit te voeren dan wanneer je de hele tijd wakker blijft.

 

2. Verminderde kans op dementie

De REM-fase is het stadium in onze slaap waarin we dromen. Uit een onderzoek van de University of Technology in Melbourne is gebleken dat ouderen die 17% van hun slaap in de REM-fase spendeerden ontwikkelden dementie en ouderen die 20% van hun slaap in de REM-fase zaten kregen de ziekte niet. De kans op dementie is dus een stuk groter, wanneer je onvoldoende de droomfase bereikt.

 

3. Therapeutische waarde

Onze ervaringen in een droom zijn dan misschien wel niet echt, toch kunnen de emoties die gepaard gaan wel authentiek voelen. Dromen kan dan ook enorm goed helpen bij het verwerken van gevoelens. Dromen proberen een emotie uit een ervaring te filteren door een herinnering te creëren. Zo verwerk je de emotie.

 

4. Over je angsten heenkomen

Ben jij bang voor hoogte? Droom maar eens over een parachutesprong uit een vliegtuig. Je bent veilig, je kan de tijd vertragen en de val controleren. Mensen die dit ervaren hebben, geven vaak aan dat ze zich beter voelen over hun hoogtevrees in de echte wereld. Ideaal toch? Probeer op een positieve manier met een slecht scenario om te gaan en hierdoor worden nieuwe neurale patronen in ons onderbewustzijn gecreëerd. Wie weet overwin jij straks jouw angst.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top