Health

Dit zijn de beste methodes om weer in slaap te vallen als jij 's nachts ligt te piekeren

Dit zijn de beste methodes om weer in slaap te vallen als jij 's nachts ligt te piekeren

In slaap vallen klinkt zo gemakkelijk. Toch is het voor veel mensen ontzettend lastig om 's nachts snel in slaap te vallen. Misschien voor jou ook wel. Gedachten, ideeën en andere dingen dwarrelen rond in jouw hoofd. Je hebt het gevoel dat jij deze dingen maar niet uit kunt zetten en hierdoor wordt in slaap vallen erg moeilijk. Dit terwijl een goede nachtrust juist zo belangrijk voor ons is.

Stress over een werkopdracht, gedachten over een situatie die zich heeft afgespeeld de dag ervoor; het zijn allerlei dingen die in jouw hoofd kunnen spelen en zo jouw nachtrust verstoren. Gelukkig zijn er heel wat dingen die jij kunt doen om dit piekeren wat te verminderen. Misschien lukken deze de eerste keer niet, maar blijf ze proberen. Het kan in het begin namelijk wat gek aanvoelen omdat het niet natuurlijk gaat maar dit zal gedurende de tijd wennen.

Schrijf het van je af 

Alle gedachten die jij op dat moment hebt, zitten in jouw hoofd. Zodra jij deze op dat moment niet kunt bespreken, aangezien je wilt gaan slapen, blijven die gedachten ook in jouw hoofd zitten. Zo kun je heel wat keren aan hetzelfde denken en misschien maak je sommige dingen nog groter dan dat zij daadwerkelijk zijn. Daarom is het ontzettend fijn om, wanneer jij het echt niet uit jouw hoofd kunt zetten, deze gedachtegangen op te schrijven. Schrijf alles van je af, elk ding waar jij mee zit. Zo schrijf jij jouw gedachten uit je systeem.

Kun jij het nu oplossen?

Wanneer jij ligt te piekeren kan dat soms zijn om hele kleine dingen, maar ook om grotere zorgen. Deze blijven als wolken boven jou hangen wanneer jij wilt slapen. Door weinig nachtrust kun jij zelfs nog meer stress ervaren en dat wil jij jezelf dus liever besparen. Zet daarom eens jouw gedachten op dat moment aan de kant en bedenk bij jezelf 'kan ik dit probleem op dit moment oplossen?'. Negen van de tien keer komt jouw antwoord uit op nee. Zodra jij op dat moment, terwijl jij in bed ligt, het probleem dat jij hebt niet kunt oplossen dan heeft het geen zin om erover te piekeren. Morgen breekt er weer een nieuwe dag aan waar jij kunt nadenken én handelen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door BEDDING & MORE (@crispsheets) op

Ademhaling

Door na te denken over stresssituaties of andere problemen, kan jouw hart snel tekeergaan. Dit zorgt ervoor dat jij nog langzamer in slaap valt. Probeer daarom jouw ademhaling te vertragen. Ga op jouw rug liggen, sluit je ogen en concentreer jezelf op de plek waar jij vandaan ademt. Tel jouw ademhalingen eens en probeer deze wat te vertragen. Hierdoor focus jij je volledig op jouw ademhaling en denk je eventjes niet aan de gedachten die ronddwalen in jouw hoofd.

Geluiden om je heen

Net als bij het letten op je ademhaling, is het letten op de geluiden om je heen erg efficiënt. Probeer eens goed te luisteren naar wat er om jou heen gebeurt. Misschien hoor jij de regen op jouw raam of de klok tikken. Zodra jij je hier volledig op focust dan zul je langzaam aan in slaap vallen én denk jij een stuk minder aan jouw gedachten.

Vervang jouw gedachten 

Een goede truc om snel in slaap te vallen, is het vervagen van jouw negatieve gedachten. Er is niks mis met het nadenken over problemen, vooral wanneer jij hier erg mee zit, maar in de nacht zul jij hier niks aan kunnen veranderen. Het heeft dus geen zin om hier ook jouw nachtrust voor op te geven. Probeer daarom, elke keer wanneer jij jezelf betrapt op het nadenken aan iets negatief, een goede gedachte daarvoor in de plaats in te bedenken. Denk aan de mooie tijden in jouw leven, bijvoorbeeld aan die ene mooie vakantie en hoe erg jij daarvan hebt genoten. Zodra jij deze belevenissen opnieuw gaat beleven, in jouw hoofd, zul jij vredig in slaap kunnen vallen. 

Fijne slaap essentials

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top