'Probiotisch' is een buzzword in de skincare wereld waar je momenteel nog amper omheen kunt. De term refereert naar de goede bacteriën die in en op je lichaam leven die goed voor je zouden zijn. Maar heeft dit ook nut voor je huidverzorging? Wij zoeken het uit.
Probiotica is een term waar we al langer veel over horen. Het kan voor veel aspecten van de gezondheid voordelig zijn. Denk aan je imuunsysteem of de gezondheid van je spijsvertering. Probiotica heeft in de afgelopen jaren ook zijn weg gevonden in de skincare wereld. Er komen allerlei producten op de markt die claimen dat ze allerlei kwaaltjes kunnen verhelpen met behulp van probiotica. Dit klinkt allemaal misschien een beetje te mooi om waar te zijn. Toch spelen bacteriën een belangrijke rol in de gezondheid van je huid. Deze zorgen ervoor dat jouw huidbarrière gezond en sterk blijft. Je huid heeft een eigen ecosysteem genaamd het microbioom. En zolang dit in balans is, kan je huid zichzelf goed reguleren. Je hebt dus bacteriën nodig voor een gezonde huid.
Maar helpt het toevoegen van meer bacteriën dan bij het herstellen van je microbioom? Ja, maar het ligt wat genuanceerder dan dat. Iedereen heeft namelijk een uniek microbioom. De samenstelling hiervan is bij iedereen helemaal anders. Je skincare zou dus niet in staat zijn om alle slechte bacteriën te vervangen met goede, tenminste niet de juiste bacterièn. Daarnaast is het voor de bacterièn in probiotische skincare erg moeilijk om te overleven in de formuleringen van de producten. De bacterièn zullen dus hoogstwaarschijnlijk geen effect meer kunnen hebben zodra ze daadwerkelijk je huid bereiken.
Er is momenteel niet genoeg wetenschappelijk bewijs in het voordeel van probiotische skincare. We raden je dus aan om deze trend over te slaan en je geld te investeren in skincare die wel wordt ondersteund door de wetenschap. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar probiotica in skincare, dus wie weet verandert het oordeel ooit nog in de toekomst. Als alternatief raden we aan om je skincare routine simpel maar effectief te maken. Reinig je gezicht niet te vaak om de goede bacterièn in leven te houden. Gebruik daarnaast producten met hydraterende ingrediënten en antioxidanten. Deze houden jouw huidbarrière gezond en gehydrateerd. Zodra je denkt dat je huidbarrière serieuze hulp nodig heeft, raden we aan om een bezoekje in te plannen naar de dermatoloog.