Heb jij al eens foto’s van celebrities gezien, met kleurrijke stickertjes op hun gezicht? Dit zijn hoogstwaarschijnlijk pimple patches. Deze plakkertjes zijn overal te zien en halen op wonderbaarlijke manier je puistjes binnen een paar uur weg. Werken deze magische plakkertjes echt?
Lees ook: Dit zegt de plek van je puistjes over je gezondheid
Of zo’n pimple patch nou werkt, gaan we later op in. In eerste instantie beschermt een pimple patch je wel al. Namelijk tegen je eigen vingers. Door de pimple patch zit jij niet aan de puist. Hierdoor knijp je hem niet uit en creëer je geen litteken. Het is namelijk nogal moeilijk om van een puist af te blijven. Zeker als deze op het punt van barsten staat. Op die manier helpt de patch dus sowieso al.
Het idee van een pimple patch is dus: je plaatst hem op de puist voor je gaat slapen en in de ochtend is je puist verdwenen. Als dit werkt, hoe werkt zo’n pleister dan? Er zijn verschillende soorten pimple patches, die dus ook verschillend werken. Wat ze allemaal doen is de puist beschermen tegen vuil en bacteriën. Dit gaat verergering van de puist tegen. Wat ze ook doen is extra talg absorberen. De patch haalt het vocht uit de puist en droogt deze dus als het ware uit. Hierdoor is de puist minder gezwollen en dus minder zichtbaar. Ook zeggen veel mensen die pimple patches gebruiken dat het de pijn verlicht. Sommige hebben ook ingrediënten die ontstekingen tegengaan, zoals salicylzuur.
Je hoeft niet bang te zijn dat pimple patches je huid verslechteren. De patches veroorzaken namelijk geen schade aan je huid. Het is wel altijd belangrijk om op de ingrediënten te letten, bijvoorbeeld om een allergische reactie te voorkomen. Als je niet weet of je allergisch bent, test je de patch eerst uit op je arm. Dit is veiliger dan de patch direct op je gezicht plakken.
Er bestaat geen overtuigend bewijs van de werking van pimple patches. Hoewel dit er nog niet is, zijn er wel veel klinische studies. Deze zien een positief effect van pimple patches vergeleken bij normale pleisters. De plakkertjes werken dus misschien wel voor jouw huid. Zeker als je moeite hebt om van je puistjes af te blijven is het een goede oplossing. Wanneer je last hebt van regelmatige acne raden we pimple patches niet aan. Ze werken namelijk het beste bij oppervlakkige puistjes volgens klinische studies. Het beste wat je doet wanneer je acne hebt is met een dermatoloog praten over een oplossing.
Wanneer je ze toch wil gebruiken is het belangrijk dat je huid schoon is. Was je gezicht dus goed voordat je een patch aanbrengt. Ook breng je een pimple patch liever niet aan op een uitgeknepen puist. Dit creëert een omgeving met veel bacteriën waardoor de puist misschien erger wordt.