Lichaamsverzorging

Weg met de spf 50: waarom je je het beste met spf 30 kunt insmeren

Weg met de spf 50: waarom je je het beste met spf 30 kunt insmeren

Het duurde even, maar eindelijk mogen we genieten van zonnigere temperaturen in Nederland. Mening mens trekt er weer op uit om naar het strand, zee of mooi vakantieoord te gaan. Als de zon schijnt is het de bedoeling om je goed in te smeren, zodat je geen huidbeschadiging oploopt. Pak jij altijd de spf 50? Dit is waarom je misschien toch beter kunt overstappen op spf 30.

Lees ook: Nog steeds niet bruin? Dit zijn de beste self tan producten

Sterke zonnestralen

Je zult het elke zomer eindeloos moeten aanhoren: smeer je goed in als je de zon in gaat! Zonnebrandcrème gebruiken is heel belangrijk, want je wil een mooi kleurtje krijgen, geen rode, verbrande huid. Bij zonnebrand heb je verschillende factoren die je allemaal beschermen tegen de UV-stralingen van de zon, maar welke is nu eigenlijk het beste?

SPF 50

Het is namelijk zo: hoe hoger de factor van de zonnebrand, hoe hoger de bescherming tegen UV-straling. Veel mensen denken dat spf 50 het beste werkt als je op pad gaat of lekker wil zonnen. Met spf 50 zou je namelijk het langst beschermd blijven. Dat klopt wel, maar alleen als je je steeds opnieuw insmeert. Volgens de Consumentenbond kun je het toelichten met een rekensommetje. "De factor is kort gezegd de vermenigvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. Als je normaal gesproken na 10 minuten verbrandt, dan verbrand je met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten."

Waarom dan SPF 30?

Het is dus een fabel dat je met SPF 50 beter en (veel) langer beschermd bent. Deze vlieger gaat alleen op als je je elke twee uur weer helemaal opnieuw insmeert. Waar het vaak misgaat is dat men verwacht de hele dag beschermd te zijn met factor 50, echter is dat dus niet zo. SPF 30 is een lichtere optie, waarbij je je vanzelf vaker insmeert én minder irriterend is voor je huid. SPF 50 is namelijk een dikke crème die poriën makkelijk kunnen verstoppen. Je huid kan factor 30 beter opnemen. Dus, betere bescherming én een gezondere huid. Wat wil je nog meer?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top