Health

Stay hydrated: in deze landen kun je beter geen kraanwater drinken

Stay hydrated: in deze landen kun je beter geen kraanwater drinken

In ons kikkerlandje kun je een van de beste kraanwaters ter wereld vinden. Daar hebben we een ontzettend geluk mee, want dat is niet in elk land zo. In het buitenland wordt kraanwater soms zelfs als gevaarlijk en onveilig beschouwd. Ga je binnenkort op vakantie naar een ander land? Dan is het goed om te weten of je het water uit de kraan kan drinken, of dat je moet gaan sjouwen met jerricans vol H2O.

Kraanwater in Nederland

In Nederland kun je heerlijk en veilig water uit de kraan drinken, maar dat geldt niet voor alle andere landen. Hoe komt dat eigenlijk? "In sommige landen worden de kwaliteitsnormen voor water minder strikt nageleefd dan hier in Nederland", legt waterwetenschapper Marjolein Vanoppen in HLN uit. "Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals slecht onderhouden leidingen of onvoldoende gezuiverd water. Dit heeft allemaal invloed op de waterkwaliteit."

Bacteriën

Daarnaast zijn er verschillende bacteriën waar je mee te maken kunt krijgen in het buitenland. "De plaatselijke bevolking in sommige andere landen ondervindt daar geen last van, omdat hun lichaam die bacteriën kent en gewend is. Voor ons kan dit echter problemen opleveren, zoals maag- en darmklachten – waaronder diarree. Simpelweg omdat ons microbioom die bacteriën niet kent", aldus Marjolein.

In welke landen geen kraanwater drinken?

Het is logisch dat de veiligheid van water verschilt per land. In Italië, Spanje, Frankrijk en Griekenland bijvoorbeeld, is het water veilig genoeg om te drinken, maar er zit wel een stevige chloorsmaak aan. Een stuk minder lekker dan Nederlands water natuurlijk, maar het kan wel. In deze landen is het dus helemaal aan jezelf.

In Turkije zit het water ook vol met chloor, maar hier wordt het afgeraden om te drinken. Ook ijsklontjes en frisdranken die niet uit een flesje komen kun je beter niet drinken. Better safe than sorry! 

Vertrek je naar landen zoals de Dominicaanse Republiek, de Filipijnen en Kenia, dan moet je het water echt niet drinken. Dit kraanwater wordt namelijk als onveilig beschouwd. Eet ook geen groente en fruit die gewassen zijn in ongekookt water. Sowieso als je naar landen in Zuid-Amerika, Azië (behalve Japan) en Afrika gaat, geldt dit advies. Goed oppassen, dus!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top