Gezichtsverzorging

Lactic acid vs salicylzuur: welke moet je gebruiken?

Lactic acid vs salicylzuur: welke moet je gebruiken?

Salicylzuur en lactic acid zijn twee populaire skincare ingrediënten. Ze hebben hetzelfde doel, het zijn namelijk allebei exfolianten. Maar welke van de twee kun je dan het beste toevoegen aan je skincare routine. Wij zetten de feiten voor je op een rijtje.

Lees ook: Zo bouw je een goede lichaamsverzorgingsroutine op

Wat is lactic acid?

Lactic acid is een zuur dat gebruikt wordt als ingrediënt in exfolianten. Het is een milde exfoliant die ook erg geschikt is voor de gevoelige huid. Het ingrediënt helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen. Hierdoor verminder je de zichtbaarheid van fijne lijntjes en geef je je huid een brightening effect. Een ding om op te letten bij het gebruik van lactic acid is dat je altijd SPF draagt in combinatie met dit ingrediënt. Je huid kan door het gebruik van de exfoliant namelijk gevoeliger worden voor de zon. Daarnaast gaat dit ingrediënt niet altijd even goed samen met retinol.

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur is ook een exfolaint. Dit ingrediënt wordt voornamelijk gebruikt voor het bestrijden van acne en een vettige huid. Deze exfoliant zorgt er ook voor dat je huid sneller nieuwe huidcellen aanmaakt, maar in tegenstelling tot lactic acid kan salicylzuur de huid dieper penetreren. Hierdoor kan het de poriën grondiger reinigen.

Welke kun je het beste gebruiken?

Welk ingrediënt je het beste kunt gebruiken hangt af van wat je nodig hebt. Heb je last van acne en wil je hier graag iets aan doen, dan raden we salicylzuur aan. Dit ingrediënt is ook de beste keuze voor mensen met een meer vettige huid. Het zorgt ervoor dat je huid minder talg aanmaakt omdat het de poriën diep reinigt. Lactic acid is daarentegen de beste optie als je op zoek bent naar een product met anti-aging voordelen. Dit is de fijnste keuze als je iets gebruiken dat helpt tegen fijne lijntjes, huidtextuur en dat hydratatie ondersteunt. Daarnaast is lactic acid geschikt voor alle huidtypes.

Kun je ze combineren?

Ja! Dat kan zeker. Vooral als je de werking van beide ingrediënten wil versterken kan het goed zijn om ze allebei te gebruiken. Maar voordat je dit doet, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Beide zuren tegelijk gebruiken kan voor irritatie zorgen. Het is dan ook belangrijk dat je het gebruik opbouwt. Gebruik de ingrediënten niet iedere dag, geef je huid pauzes. We raden je aan om deze ingrediënten in de avond te gebruiken, na het reinigen en voor je moisturizer.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top