Lichaamsverzorging

Jeuk omdat je bent verbrand? Dit kun je eraan doen

Jeuk omdat je bent verbrand? Dit kun je eraan doen

Verbranden is nooit fijn. Je huid is rood, het doet pijn en soms kan je ook last krijgen van jeuk. Eraan krabben is niet echt verstandig, dus wat kun je doen om de jeuk te verminderen? Dit zijn de beste manieren om ermee om te gaan.

Lees ook: Dagcrème of zonnebrand: welke smeer je als eerste op je gezicht?

Gebruik een koel compress

Net als met iedere soort verbranding, is het altijd goed om de huid zo snel mogelijk te verkoelen. Dit kan de irritatie die de verbranding veroorzaakt namelijk tegengaan. De jeuk begint meestal binnen een tot drie dagen nadat je bent verbrand. Het vroeg behandelen kan ervoor zorgen dat de jeuk minimaal blijft. Leg een icepack op je verbrande huid of doe wat ijsklontjes in een theedoek en leg dit op je huid. Zorg ervoor dat er geen direct contact is tussen het ijs en je huid. Hierdoor kan het ijs namelijk vast komen te zitten aan je huid en dat is alles behalve prettig.

Neem een koude douche

Ben je echt overal verbrand? Dan is een koel compress niet echt de beste oplossing, of je hebt er twintig nodig. Wat je dan kunt doen is een duik nemen in koel water, een koud bad nemen of onder een koude douche gaan staan. Blijf alleen niet te lang in het koele water staan of liggen. Dit kan je huid namelijk uitdrogen. Vermijd onder de douche ook producten die de huid verder kunnen irriteren. Ga in plaats daarvan voor producten die de huid verkoelen en kalmeren.

Gebruik een hydraterende crème

Een belangrijk ding dat je moet doen als je huid geïrriteerd en verbrand is, is het gehydrateerd houden. Een uitgedroogde huid raakt namelijk alleen maar meer geïrriteerd. Wanneer je huid goed gehydrateerd is, kan het zichzelf makkelijker en sneller herstellen. Hierdoor zal je dus ook hopelijk minder lang last hebben van de jeuk. Je kan je huid het beste direct na het douchen insmeren. Doordat de huid nog vochtig is, vang je namelijk nog meer hydratatie.

Smeer er aloë vera op

Aloë vera is een echte life saver als je verbrand bent. Het is hydraterend, verkoelend en kan jeuk voorkomen. Aloë vera kan je huid helpen herstellen wanneer het verbrand is. Je kan het beste de gel direct vanuit de plant op je huid smeren. Heb je geen plant bij de hand? Gebruik dan een voorverpakte gel die zo dicht mogelijk bij de 100% aloë vera komt.

Vermijd verderde zonschade

Als je al verbrand bent, is het van belang dat je de schade niet nog erger maakt dan het al is. Je huid is nu extra kwetsbaar en dus kan de schade gemakkelijk worden verergerd. En meer zonschade betekent ook meer jeuk. Smeer je dus extra goed in als je naar buiten gaat en vermijd de zon waar mogelijk. We raden je ook aan om de verbrande huid te bedekken met kleding waar dit kan

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top