Face & Sculpting

⁠⁠Last van een trillend ooglid? Dit kan het zijn

⁠⁠Last van een trillend ooglid? Dit kan het zijn

Heb jij ooit gehad dat je ineens uit het niets een trillend ooglid had? Je hebt geen idee waar dit door komt. Bah wat irritant. Gelukkig weten wij nu ook de oorzaak. Lees gauw verder!

Dit betekent een trillend ooglid

Een trillend ooglid wordt ook wel 'myokymie' genoemd. Vaak wordt dit veroorzaakt door stress. Maar daarnaast kan het ook door andere dingen getriggerd worden. Cafeïne, alcohol of suikers kunnen boosdoeners zijn. Heb jij vaak last van een trillend ooglid? Het kan helpen om wat meer te letten op je cafeïne-, alcohol of suikerinname letten. Drankjes als koffie en frisdrank kunnen je ooglid laten trillen. De een is er gevoeliger voor dan de ander.

 

Overige oorzaken

Er zijn nog meer dingen die een rol spelen. Fel licht kan ervoor zorgen dat zenuwen geïrriteerd raken. Overstimulatie kan ervoor zorgen dat spieren ongecontroleerd beginnen te trillen. Ook roken kan een boosdoener zijn. Roken heeft namelijk schadelijke effecten op het zenuwstelsel en de bloedvaten. Nicotine en chemicaliën in de tabaksrook vernauwen bloedvaten en verminderen daardoor de bloedtoevoer naar spieren en zenuwen. Ook rondom je ooglid. Je ogen kunnen vermoeid raken en dus gaan trillen. Het langdurig staren naar een beeldscherm kan ook een oorzaak zijn. Je ogen moeten namelijk harder werken. Heb jij wel eens last van droge ogen? Dit kan voorkomen bij personen die bepaalde medicijnen gebruiken of mensen die regelmatig alcohol nuttigen of cafeïne bevattende dranken. Oh ja en laten we te kort aan vitamines niet vergeten. Magnesium is een van de voornaamste kandidaten.

 

Hoe herken je een trillend ooglid?

Een trillend ooglid herken je vaak aan de onwillekeurige samentrekkingen van het onderste ooglid. De kleine trilling kan ook optreden in andere spieren in het gezicht. Het is niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar. Soms kan het enkele uren duren, maar het kan ook een aantal dagen aanhouden.

 

Meestal geen kwaad

Gelukkig kunnen de spastische trekjes meestal geen kwaad. Het trillen wordt vaak veroorzaakt door de kleine spiertjes en zenuwen rondom je oog. Zodra jij stress hebt, beginnen deze te trillen. Mocht je er nou echt last van hebben, dan kun je het beste 'stimulerende middelen' vermijden en stressfactoren in het leven te minderen. Vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch helpt het wel. Soms kan het ook zo zijn dat je een bril nodig hebt, omdat je oogspieren moe zijn. Je gaat ze fijn knijpen. We willen je niet bang maken, maar in zeldzame gevallen kan het ook een symptoom van een hersenaandoening zoals Gilles de la Tourette en Parkinson. Heb je twijfels, ga dan even langs de huisarts. Dit kan nooit geen kwaad.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top