Health

Waarom je ’s nachts nooit je ventilator aan moet zetten

Waarom je ’s nachts nooit je ventilator aan moet zetten

Als het overdag zo warm is, is het maar wat lastig om 's avonds je slaapkamer koel te krijgen. En we weten allemaal: slapen in een broeierige kamer is het vreselijkste wat er is. Een goede oplossing is het aanzetten van je ventilator. Tenminste... dat zou je denken. Om verschillende redenen blijkt het dat je je luchtverkoeler 's nachts beter uit kunt laten. Wij leggen je precies uit waarom. Lees gauw verder.

Irritatie door droge lucht

Hoewel het heerlijk is om in een koele kamer in slaap te vallen, is een ventilator toch niet de beste oplossing voor je gezondheid. Een ventilator kan de lucht in de kamer droger maken, wat kan leiden tot een droge huid, droge ogen, en geïrriteerde luchtwegen. Dit kan vooral een probleem zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Daarnaast kan de luchtstroom de keel en neusholtes uitdrogen, wat weer kan resulteren in een geïrriteerde keel of verstopte neus. De kans is groot dat je het al weleens gemerkt hebt na het wakker worden. Je bent dorstig en je keel voelt alsof je verkouden aan het worden bent. Hup, uitdoen die ventilator.

Verhoogd allergierisico

Een andere reden waarom je de ventilator 's nachts beter uit kunt laten is omdat zo'n apparaat stof, pollen en andere allergenen door de kamer kan blazen, wat allergieën of astma kan verergeren, vooral als de kamer niet regelmatig wordt schoongemaakt.

Spierkrampen en stijfheid

Weleens gemerkt dat je ontzettend stijf was in je lichaam na het slapen? En had je je ventilator toevallig aan staan de hele nacht? Je raadt het al, dat komt natuurlijk door deze luchtverkoeler. De constante luchtstroom op je lichaam kan leiden tot stijfheid of spierkrampen, vooral als je spieren al gevoelig zijn voor kou.

Mogelijke oor- en sinusproblemen

Wat nog een resultaat van de ventilator 's nachts aan hebben staan kunnen oorproblemen zijn. De luchtstroom kan koude lucht naar je oren blazen, wat ongemak of zelfs oorpijn kan veroorzaken. Droge lucht en koude luchtstromen kunnen daarnaast sinusproblemen verergeren, wat kan leiden tot hoofdpijn of sinusverstopping.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top