Health

Dit is de reden dat je altijd ziek wordt op vakantie

Dit is de reden dat je altijd ziek wordt op vakantie

De maanden, weken en dagen voor je vakantie kun je enorm uitkijken naar het moment dat je heerlijk vrij bent. Of het nu van school, werk of je normale leven is, vakantie hebben voelt geweldig. Totdat je je opeens weer ziekjes voelt, want ja, dat gebeurt nu elke keer dat we vakantie hebben. Waarom is dit eigenlijk?

Lees ook: Zoveel uur voordat je gaat slapen moet je stoppen met koffiedrinken

Ziek worden op vakantie

Het gebeurt bij velen net wanneer je op vakantie bent, je voelt je ziek, zwak en misselijk en daarnaast vind je het heel oneerlijk. Waarom moet ik nu net ziek worden als ik op vakantie ben? Had dat niet tijdens normale werkdagen kunnen gebeuren? Meerdere Nederlandse onderzoekers hebben al onderzocht waar deze zogenaamde vrijetijdsziekte vandaan komt. Het lijkt er namelijk op dat je lichaam het een soort van begeeft als je volledig tot rust komt. Volgens het onderzoek heeft ruim drie procent van de Nederlanders last van symptomen zoals verkoudheid, misselijkheid, een koortsblaar, hoofdpijn, spierpijn en koorts tijdens hun vakantie. Zo vervelend!

Boosdoeners

Veel mensen ervaren dus symptomen van griep tijdens de eerste dagen van hun vakantie. Misschien herken je het wel bij je ouders vroeger of tegenwoordig bij jezelf of je partner. De ziekte zet niet altijd door, maar is net zo vervelend. Uit het onderzoek, onder leiding van hoogleraar gezondheidspsychologie Ad Vingerhoets, bleek dat vooral mensen met een zware baan en veel verantwoordelijkheid er last van hebben.

Een van de grootste boosdoeners zou je dus stress en spanning kunnen noemen. Mensen met een stressvolle baan hebben bijna een constante toevoer van adrenaline en cortisol, die het afweersysteem versterken. Ga je op vakantie, dan worden veel minder van deze stofjes aangemaakt en raakt je immuunsysteem een stuk zwakker. Ziekteverwekkers hebben dan eigenlijk vrij spel!

Vakantieplanning

Niet alleen werk kan voor stress zorgen, ook het plannen van een vakantie an sich, kan veel met je lichaam doen. Als kind had je hier niet zoveel last van, want het enige wat je hoefde te doen was lief in de auto te zitten en je broodje gebakken ei te eten. Volwassenen moeten alles regelen en ervoor zorgen dat alles gesmeerd loopt. Koffer inpakken, het huis netjes achter laten, alle was gedaan hebben, vliegtuig halen, noem het maar op! Zo gek is het dus ook eigenlijk helemaal niet. Ons advies? Bouw je werktaken langzaam af en maak je niet te druk over je vakantieplanning.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top