Zo'n 79 procent van de Nederlanders drinkt ten minste één keer per week koffie. Zo'n 66 procent geniet dagelijks van een bakkie leut en waarschijnlijk blijft het bij deze groep ook niet bij die ene kop koffie. Het drinken van koffie (en het binnenkrijgen van cafeïne) kan een heuse verslaving zijn en hoewel het ontzettend lekker en normaal is om dit warme drankje te drinken, is het niet verstandig om het de hele dag door te drinken. Benieuwd naar wanneer je je laatste kopje van de dag zou moeten drinken? Lees dan gauw verder!
Koffie drinken is als fietsen. Heb je het eenmaal geleerd, dan kom je er vrijwel nooit meer van af. Grapje natuurlijk, want als je zou willen stoppen met koffie drinken, dan zou dat best mogelijk zijn (met een heleboel wilskracht). Anyway, het drinken van zo'n kopje leut elke dag is eigenlijk al zo normaal geworden dat je er niet eens meer over nadenkt wat het nu precies met je lichaam doet. Soms drink je juist koffie om je beter te doen laten voelen. Maar is het eigenlijk wel zo goed voor je als we nu denken?
Zoals je wel weet heeft het drinken van ons favoriete drankje heel wat voordelen. Zo krikt het dagelijks je energielevel op, kun je er een betere concentratie en focus door hebben én je wordt er simpelweg gewoon heel g14elukkig van. Wel is cafeïne verslavend, dus heb je na een tijdje elke keer meer nodig om hetzelfde gevoel te bereiken. Dat kan al een nadeel zijn, maar het blijkt dat er nog veel meer nadelen aan zitten...
Te veel van iets is eigenlijk nooit goed. Ook bij cafeïne is dat het geval. Al werkt dat bij ieder persoon natuurlijk anders. De een heeft een hogere tolerantie dan de ander en daarom is het ook moeilijk te stellen wat nu de 'juiste' hoeveelheid is. Wat we wel kunnen vertellen is dat het te veel innemen van koffie (en daarmee dus cafeïne) niet echt goed voor je is en kan zorgen voor een aantal vervelende bijwerkingen. Heb je bijvoorbeeld een tijdje geen cafeïne gehad of heb je juist een overdosis gehad, dan kun je irritatie gevoelens ervaren of ben je bijvoorbeeld heel trillerig in je handen en benen. Daarnaast kun je ook sneller getriggerd worden tot een paniekaanval en ben je over het algemeen ietwat angstiger.
Ben jij een koffieleut die de hele dag door koffie drinkt? Je bent vast niet de enige. Uit recent onderzoek is gebleken dat je misschien toch beter niet 's avonds laat nog een kop achterover slaat. In het onderzoek is vastgesteld dat je 8,8 uur voor het slapen gaan zou moeten stoppen met het cafeïne. Reken maar eens uit met je bedtijd. Als je om 23.00 uur naar bed gaat, zou je om 14.00 uur je laatste kopje cafeïne moeten drinken. Dat is vroeger dan we dachten!