Gezichtsverzorging

Comedogeen of niet-comedogeen? Dit betekent deze nieuwe skincare term

Comedogeen of niet-comedogeen? Dit betekent deze nieuwe skincare term

De skincare wereld kent veel verschillende termen. Een nieuwe term die steeds vaker opduikt is 'comedogeen'. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wij leggen het je uit.

Lees ook: Dit is de retinol sandwich en waarom je het moet proberen

Wat betekent comedogeen?

Als je ooit het woord 'comedogeen' op een product ziet staan, dan betekent dit dat het product comedonen kan veroorzaken. Een comedoon is een verstopte porie of haarzakje, er zit dan een ophoping van dode huidcellen, bacteriën of olie in. Hier kun je uiteindelijk acne van krijgen. Wanneer een product comedogeen is, betekent dit dus eigenlijk dat het de poriën kan verstoppen. Toch zijn er mensen die kunnen profiteren van comedogene producten. Denk hierbij aan mensen met een uitgedroogde huid. Wanneer een product comedogeen is, zal dit vaak niet op de verpakking staan aangegeven. Mocht je het willen vermijden, dan is het goed om te kijken naar de ingrediëntenlijsten van producten.

Wat betekent niet-comedogeen?

Als een productlabel het woord 'niet-comedogeen' bevat, dan betekent dit dus dat er geen ingrediënten in zitten die de poriën kunnen verstoppen. Deze producten zijn vaak beter voor de huid, maar het is alsnog belangrijk om voorzichtig om te gaan met nieuwe ingrediënten. Deze kunnen namelijk alsnog irritatie of verstopte poriën veroorzaken wanneer je huid er gevoelig voor is. Een niet-comedogeen product zal vaak ook op deze manier gepromoot worden.

Welke ingrediënten zijn wel of niet-comedogeen?

Een ingrediënt kan dus comedogeen of niet-comedogeen zijn. Een aantal veelgebruikte ingrediënten die comedogeen zijn, zijn bijenwas, kokosolie, palmolie, cacao boter, aardolie en dimethicon. Ingrediënten die worden bestempeld als niet-comedogeen zijn bijvoorbeeld BHA's en AHA's, benyzolperoxide en adapaleen. Daarnaast zijn ingrediënten zoals hyaluronzuur, peptides en antioxidanten ook niet-comedogeen.

Wie kunnen comedogene ingrediënten het beste vermijden?

Het gebruiken van comedogene producten is niet altijd slecht. We raden je aan om alleen dit soort producten te gebruiken wanneer je een uitgedroogde huid hebt. Je poriën zullen dan namelijk een stuk minder snel verstopt raken door deze bestanddelen. Voor andere huidtypes kan het gebruiken van deze producten niet per se kwaad als je je huid grondig en regelmatig reinigt. We raden het gebruik van comedogene producten het sterkste af voor mensen met een vettige huid en mensen die gemakkelijk last krijgen van irritaties en acne. Het gebruik van comedogene ingrediënten zal dit hoogstwaarschijnlijk alleen maar verergeren. Voor deze huidtypes raden we aan om op zoek te gaan naar producten die aangeven niet-comedogeen te zijn.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top