Health

Tips om een herfstdip te voorkomen

Tips om een herfstdip te voorkomen

Over twee dagen is het zover: de blaadjes vallen weer van de bomen, de temperaturen dalen en het wordt vroeger donker buiten. Fall has arrived. Helaas is het herfstseizoen niet voor iedereen een gezellige en cozy tijd. Meer dan 1,2 miljoen mensen hebben last van een najaarsdepressie, ook wel herfstdip genoemd. In deze tijd komen de negatieve gedachten op je af, slaap je vaak het liefst de gehele dag door en eet je weinig. Wij delen 5x tips om een herfstdip te voorkomen.

1. Doelen stellen

Wanneer je last hebt van een herfstdip ben je somber en vooral niet al te gemotiveerd. Het is daarom des te belangrijker om duidelijke doelen voor jezelf te stellen, zodat je ergens naar uit kan kijken en niet in het verleden kijkt. Schrijf een aantal realistische doelen voor jezelf op, zoals: elke dag een half uur bewegen, iedere week twee uur de tijd nemen om jezelf te verwennen met een spa dag of een specifiek doel gericht op je werk.

2. Genoeg licht in huis

Zorg voor genoeg licht in huis. Probeer niet in een geïsoleerd huis te leven met de gordijnen en shutters dicht, maar laat genoeg daglicht naar binnen komen. Het is ook aan te raden om wakker te worden met een wake up light, deze simuleert het daglicht van de lenteperiode. Zo sta je op een natuurlijke en vrolijke manier op.

3. Maak elke dag een wandeling

Probeer zoveel mogelijk naar buiten te gaan en te bewegen. Wandel bijvoorbeeld elke dag een half uurtje of pak de fiets richting de sportschool. Zo vang je genoeg zonlicht en kan je even een frisse neus halen. Natuurlijk kan je dit alles ook gezellig met een vriendin of familielid doen, zodat je in contact blijft met andere mensen.

4. Supplementen om een herfstdip te voorkomen

In de herfst heb je vaak een lager vitamine B12-gehalte een tekort aan vitamine D. Slik daarom tijdens de herfstmaanden extra supplementen, zoals foliumzuur, vitamine B12 en D. Verder kan je er ook rekening mee houden in je voeding, eet bijvoorbeeld wat meer zalm en zuivel.

5. Besteed extra aandacht aan jezelf

In deze moeilijke maanden is het belangrijk om extra lief voor jezelf te zijn. Boek een keer een weekendje weg, koop nieuwe woonaccessoires om het extra gezellig te maken in huis of ga herfstshoppen met vriendinnen. Maak er een periode vol herinneringen van.

6. Vaste routine

Als laatste tip is het goed om een routine in de dag aan te brengen. Zo weet je waar je aan toe bent en creëer je meer rust voor jezelf. Zet elke dag rond dezelfde tijd de wekker, eet gezond, maak een wandeling in de avond of ochtend en mediteer om rustig te worden.

Lees ook: Is artisjok water het nieuwe wonderdrankje voor je lichaam?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top