Lifestyle

Dit is waarom we vaak huilen onder de douche

Dit is waarom we vaak huilen onder de douche

Je hebt een lange dag erop zitten, stapt onder de douche en barst in tranen uit. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige, want maar liefst 74 procent van de mensen huilt onder de douche. Volkomen normaal dus, maar nu is de vraag: waarom pinken we nou zo graag een traantje weg onder de douche?

Me-time onder de douche

Wanneer je onder de douche staat ben je even helemaal alleen met jezelf. Alles draait om me, myself and I en je hebt geen prikkels van andere mensen om je heen. Hierdoor voel je je op je gemak, veilig en bevrijd. Neuropsycholoog Amber Johnson van Healthy Mind Psychology legt uit dat het echt een momentje is voor jezelf om even helemaal tot rust te komen en in contact te komen met je emoties. Even geen telefoon, partner, kinderen of werkprikkels om je heen. Door deze rust kan het voorkomen dat je emotioneel wordt, doordat je alles loslaat.

Ontspanning

Het liefst staan we natuurlijk onder een lekkere warme douche, vooral na een koude herfstdag. Spoel de dag even van je af en laat al je negatieve gedachten varen. De warme stralen van de douche werken ook als een soort wondermiddel. Door de warmte van het water ontspannen je spieren, waardoor je mind ook ontspant. Door deze rust, komen er emoties los die resulteren in een huilbui. En met op de achtergrond een verdrietig liedje, kunnen we onszelf he-le-maal laten gaan. Daarnaast komt tijdens het warm douchen het stofje oxytocine vrij, waardoor je jezelf gelukkig voelt. Douche je liever koud? Kan ook goed werken, want er komt bij koud douchen dopamine vrij. Verder zal je hierdoor ook heel fit en energiek onder de douche vandaan komen!

Lekker laten gaan

Het is echt niet verkeerd om zo nu en dan in tranen uit te barsten onder de douche. Douchen kan namelijk werken als een therapiesessie. Überhaupt huilen, het werkt vaak als een opluchting en er komen nieuwe endorfines vrij die je stemming verbeteren. Voel je een huilbui aankomen? Lekker laten gaan! Het verlaagt ook nog eens het stresshormoon en wat is nou een betere plek om te huilen dan onder de douche? Je spoelt je tranen meteen weg en komt als herboren onder de douche vandaan. Al met al is het dus echt niet verkeerd om jezelf te laten gaan onder de douche. Je voelt jezelf weer als herboren en kan er waarschijnlijk na een flinke tranenbui weer tegenaan!

Lees ook: Waarom een ‘dopamine menu’ goed is voor je gezondheid

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top