Lifestyle

Dit zijn de 10 redenen voor irritaties als je samen met iemand slaapt

Dit zijn de 10 redenen voor irritaties als je samen met iemand slaapt

Samenwonen met je lief is hartstikke leuk en gezellig, maar soms irriteren we ons kapot aan de momenten dat je 's avonds samen weer in bed stapt. De dekens stelen, pas uren later in bed stappen of snurken: elk koppel heeft weleens met dit soort irritaties te maken gehad. 1 op de 10 stellen maken ruzie in bed, maar wat zijn hier nou eigenlijk de redenen van? Oftewel, wat zijn de meest voorkomende irritaties als je samen met iemand slaapt?

De meest voorkomende irritaties als je samen met iemand slaapt

Uit onderzoek van Smulders Textiel blijkt dat er tien oorzaken zijn waar koppels zo geïrriteerd van raken dat er een ruzie kan ontstaan. Ergens begrijpen we het wel, want als je nachtrust verstoord wordt (door wie dan ook), dan is het logisch dat je daar een beetje vervelend van wordt. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de ondervraagde stellen bekend is met irritaties in de slaapkamer. 1 op de 10 heeft hier zelfs wekelijks last van... Ook interessant: dit komt vaker voor bij niet-getrouwde koppels (18,8%), dan bij mensen die wel getrouwd zijn (8%).

Oorzaken van ruzie in de slaapkamer

Maar wat zijn nu eigenlijk de - volgens het onderzoek van Smulders Textiel - de échte redenen dat mensen ruzie maken in bed? Je raadt het misschien al; het (slaap)gedrag van de partner is de meest voorkomende oorzaak van irritaties. Denk hierbij aan snurken, te veel bewegen of het hele bed in beslag nemen. Dit komt voor bij 1 op de 3 lovers. We hebben hieronder een lijstje voor je gemaakt.

  1. Gedrag van partner (36,1%)
  2. Slaap- en wektijden (27,8%)
  3. Algemene stress en zorgen (15%)
  4. Bedtijdrituelen (15%)
  5. Gebruik van elektronische apparaten (14,3%)
  6. Persoonlijke slaapgewoonten (12%)
  7. Privacy en intimiteit (12%)
  8. Licht in de slaapkamer (11,3%)
  9. Temperatuur van de kamer (9,8%)
  10. Geluiden in de omgeving (9%)

Een beetje gekibbel in de bedroom is natuurlijk niet erg, maar mocht je je echt mateloos irriteren aan je partner, dan kunnen we je alleen maar adviseren om erover te praten. Je wil natuurlijk niet dat het eindigt in een sleep divorce.

Slaap je beter als single? 

Dat je lekker slaapt naast een ander is helemaal niet vanzelfsprekend. Toch lijken Nederlandse mensen in een relatie beter te slapen dan singles. Alleenslapers en gescheiden Nederlanders beoordelen hun slaap met een 6,5, terwijl mensen in een relatie hun slaap gemiddeld een 6,9 geven. Die cijfers kunnen over het algemeen een stuk beter, maar met een score van 0,4 hoger voelen couples zich toch uitgeruster. Hmm, misschien moeten we die ruzies in bed dan maar even voor lief nemen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top