Health

Onderzoek: kun je beter slapen als single of in een relatie?

Onderzoek: kun je beter slapen als single of in een relatie?

Samen met iemand slapen heeft zo z'n voordelen, maar ook een aantal nadelen. Tijdens de wintermaanden is het namelijk heerlijk om tegen iemand aan te kunnen kruipen die jouw voeten warm wil houden, maar in de zomer kun je het écht niet aan om iemands lichaamswarmte tegen je aan te voelen en zou je het liefst alleen in bed willen liggen. Slaap je beter als single of in een relatie? Lees gauw verder.

Lees ook: Zoveel uur voordat je gaat slapen moet je stoppen met koffiedrinken

Onderzoek: beter samen slapen of als single?

Zowel alleen slapen als samen met iemand heeft verschillende voor- en nadelen. Veel dingen zijn van invloed op onze nachtrust en ja, ook of je samen met iemand de nacht spendeert of niet maakt uit voor hoe goed jij nu eigenlijk slaapt. Benieuwd naar wie er beter slaapt? SmuldersTextiel deed er onderzoek naar.

Cijfers

Dat je lekker slaapt naast een ander is helemaal niet vanzelfsprekend. Er kunnen namelijk maar zo flinke ruzies ontstaan om verschillende redenen. Toch lijken Nederlandse mensen in een relatie beter te slapen dan singles. Alleenslapers en gescheiden Nederlanders beoordelen hun slaap met een 6,5, terwijl mensen in een relatie hun slaap gemiddeld een 6,9 geven. Die cijfers kunnen over het algemeen een stuk beter, maar met een score van 0,4 hoger voelen couples zich toch uitgeruster.

Sleep divorce

Andere onderzoeken tonen aan dat partners die in een gezonde relatie zitten vaak hun slaapritme aan elkaar aanpassen. Dit kan ervoor zorgen dat ze synchroon slapen, wat bijdraagt aan een betere nachtrust. Aan de andere kant werkt het ook bij koppels die juist hele andere ritmes hebben en de druk níet leggen op het 'romantisch' samen slapen.

Aan weer een hele andere kant heb je ook de koppels die elkaar in bed (sleeping wise dan) niet kunnen uitstaan. Dit heeft vooral te maken met dekentrekkers, snurkers, draaiers en woelers. Een inmiddels populair gevolg hiervan? Dat is sleep divorce. 

Romantisch

Samen het bed in duiken zien we vaak als iets romantisch, maar in werkelijkheid is dat écht niet bij iedereen zo. Er komen veel verschillende dingen bij kijken in het echte leven en helaas werkt samen slapen niet zoals je in films en series ziet. Koppels kiezen er dan ook steeds vaker voor om tijdens de nachtelijke uren te scheiden van elkaar. De term ‘sleep divorce’ wordt daarom ook steeds populairder. Op TikTok is #sleepdivorce al meer dan een miljoen keer bekeken. Sleep divorce kan betekenen dat je in aparte dekens of bedden slaapt, maar ook aparte slaapkamers maken steeds vaker hun opmars.

Dus ja... wie slaapt er nu écht beter? Singles of koppels?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top