Fashion

Geef je garderobe een duurzame upgrade met behulp van deze tips

Geef je garderobe een duurzame upgrade met behulp van deze tips

Ben je van plan om een duurzame garderobe te creëren? Een garderobe waar je langer van kan genieten, nooit meer kledingstress door ervaart en die ook nog eens beter is voor het milieu? Wij helpen je maar al te graag op weg, want met deze tips geef je je garderobe binnen no time een duurzame upgrade.

1. Capsule wardrobe

Een capsule wardrobe is echt the key tot een duurzame garderobe. Bij een capsule wardrobe draait het namelijk allemaal om basic items die makkelijk met elkaar te combineren zijn. Denk aan je favoriete kledingstukken in verschillende kleuren, essentials die je in elk seizoen nodig hebt en een aantal draagbare statement pieces. Zo maak je zonder zorgen elke ochtend een outfit, doordat alles goed te combineren met elkaar is. Daarnaast zijn de kledingitems in een capsule wardrobe tijdloos, waardoor je er lang plezier van blijft houden. Wel zo duurzaam! Hoe je een capsule wardrobe voor de herfst creëert lees je hier.

2. Kwaliteit boven kwantiteit

Bij een duurzame garderobe gaat kwaliteit boven kwantiteit. Probeer minder te kopen en te sparen, zodat je meer kan investeren in een item dat langer mooi blijft en misschien wel van duurzaam materiaal is gemaakt. Investeer bijvoorbeeld in een mooie zwarte blazer, waar je uiteindelijk jaren mee kan doen. Zo voorkom je dat je elk half jaar een nieuwe zwarte blazer moet kopen, die er waarschijnlijk ook nog eens een minder luxe uitstraling heeft.

3. Maak sets met je eigen duurzame kleding

Natuurlijk hoef je niet allerlei nieuwe items te kopen, want ook met je eigen kleding kan je leuke sets maken. Doe inspiratie op via Pinterest en probeer eens wat nieuws uit qua sets. Maak vervolgens foto's en zet deze in een album, zodat je hier als je inspiratieloos bent even in kan kijken.

4. Alternatieven voor het kopen van nieuwe kleding

Alternatieven voor het kopen van nieuwe kleding zijn bijvoorbeeld tweedehands kleding kopen of bezoek een leuke vintage winkel. Zo geef je gedragen kleding een tweede leven en kun je toch verantwoord iets kopen.

5. Ga duurzaam met je kleding om

Als laatste is het belangrijk om duurzaam met je kleding om te gaan. Denk aan het juist wassen van de kleding. Gooi de kleding niet te snel in de was en controleer altijd het waslabel. Vermijd ook de droger, zodat de materialen van de kleding mooier blijven. Verder is het van belang om kleding altijd juist op te hangen aan gewatteerde kledinghangers, zodat er geen rare afdrukken in je kleding komen. Een gebreid kledingstuk kan je het beste opvouwen. Is je kledingstuk gaan pillen of zit je favoriete trui onder de pluisjes? Schaf dan een aantal fijne tools aan, zoals een ontpiller of een kledingborstel. Zo kan je een opknapbeurt geven aan je kledingstuk, zodat die weer langer meegaat.

Lees ook: Dit is waarom je beter geen string kan dragen tijdens het sporten

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top