Gezichtsverzorging

Zijn make-up doekjes echt zo slecht?

Zijn make-up doekjes echt zo slecht?

Beauty lovers en skincare fanaten roepen dit al heel lang: make-up doekjes zijn slecht! Dit is een product waarmee je je make-up kunt verwijderen, en het wordt vaak weggezet als een product dat slecht is voor je huid. Maar is dat wel echt zo? Wij zoeken het uit.

Lees ook: 5x de beste tips voor vollere wenkbrauwen

Wat zijn make-up doekjes?

Laten we bij het begin beginnen, wat zijn make-up doekjes eigenlijk? Dit zijn losse, wegwerpdoekjes die je kunt gebruiken om je make-up mee te verwijderen. De doekjes bevatten make-up remover. Dit maakt de doekjes dus een product dat geschikt is om je make-up mee te verwijderen. Ze worden vaak gezien als een vervangend product voor een vloeibare gezichtsreiniger. Je kan je make-up er snel mee verwijderen en daarna lekker onder je dekens kruipen.

Zijn make-up doekjes echt slecht?

Make-up doekjes hebben als doel om je gezicht schoon te maken. Dit lukt ze gedeeltelijk. Je verwijdert je make-up totdat je geen zichtbare overblijfselen meer ziet, maar dat betekent niet dat je gezicht echt goed schoon is. Om je gezicht echt schoon te maken heb je ook water nodig. Als je na het gebruik van een doekje ook nog je gezicht gaat wassen met water en een cleanser, is er niks aan de hand. Maar een make-up doekje is zeker niet genoeg om je hele gezicht mee te reinigen. Het doekje zal ongetwijfeld vuil en olie achterlaten op de huid. Dit kan vervolgens in je poriën gaan zitten en ze verstoppen. Dit kan uiteindelijk puistjes veroorzaken.

Daarnaast moet je met make-up doekjes vaak hard wrijven om je make-up goed te kunnen verwijderen. Dit raden we ook zeker niet aan. Je huid, en zeker de huid rondom je ogen, kan hierdoor beschadigd raken. Hierdoor krijg je ook sneller rimpels, wat ook niet erg wenselijk is. De make-up doekjes zijn vaak net iets te droog. Hierdoor ga je sneller hard wrijven. Dit is niet alleen vervelend maar dus ook slecht voor je huid.

Tot slot bevatten vrijwel alle make-up doekjes parfum. Parfum is een ingrediënt dat voor mensen met een gevoelige huid erg irriterend kan zijn. Je huid kan dus flink geïrriteerd raken door de doekjes.

Ons advies

Wij raden je aan om make-up doekjes niet te gebruiken als een vervanging voor je cleanser. Het is handig om een pakje in huis te hebben voor wanneer je een keer laat thuis komt en geen energie hebt om je gezicht te wassen. Het is altijd beter om je gezicht een beetje te wassen dan helemaal niet. Maar wat ons betreft is dit niet de beste manier om je make-up te verwijderen. We adviseren je om te kiezen voor een methode waarbij je zowel een make-up remover als een cleanser gebruikt. Zo weet je zeker dat je huid goed schoon wordt.

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top