Lifestyle

Te veel afleiding thuis tijdens het werken? Zo fiks je het!

Te veel afleiding thuis tijdens het werken? Zo fiks je het!

Werk je regelmatig vanuit huis en merk je dat je heel erg snel afgeleid bent? Even met de kat knuffelen, een koffietje pakken, toch even de was erin doen en de stofzuiger door het huis halen. We snappen je volledig, maar gelukkig zijn er een aantal handige tips en tricks om minder snel afgeleid te raken tijdens het thuiswerken.

Aparte werkkamer

Werk je altijd vanuit de woonkamer? Het kan zijn dat je in de woonkamer sneller afgeleid raakt, doordat je alle prikkels van thuis om je heen hebt. Zo ben je sneller gefocust op misschien wel de rommel die je toch even snel wilt opruimen of het lekkers dat in de koelkast ligt. Het is daarom heel erg fijn om een aparte werkkamer te maken, zodat je vanuit hier zonder afleiding gerust kan gaan werken. Maak je eigen plekje die alleen maar gericht is op werk. Heb je hier echt geen ruimte voor? Probeer dan in de woonkamer of slaapkamer een soort 'werkplek' te creëren, waarbij je jezelf in ieder geval meer kan afsluiten.

Een opgeruimd bureau

Als je dan je eigen werkplek hebt, is het belangrijk om je werkbureau netjes opgeruimd te houden. Wanneer de papieren in het rond vliegen, je overal pennen tegenkomt en je continu de nietmachine kwijt bent kan het namelijk erg frustrerend werken. Probeer je bureau altijd netjes te houden door bijvoorbeeld één keer in de week een opruimmomentje in te plannen.

Maak een planning 

Maak voor jezelf vooraf alvast een planning, waarin je ook de momentjes die tussendoor in je opkomen kan plannen. In je pauzes bijvoorbeeld, kan je even de was doen of knuffelen met je huisdier. Wanneer je dit op papier hebt staan, ben je minder snel geneigd om het terwijl je eigenlijk met iets belangrijks bezig bent te gaan doen.

Leg alles wat je kan afleiden aan de kant

Vermijd je telefoon of tablet op het bureau, leg deze even in een laatje neer of ergens uit het zicht. Het kan namelijk heel afleidend werken wanner deze voor het grijpen op je bureau ligt. Hierdoor ben je snel geneigd toch even je telefoon te checken (ook als dat niet nodig is voor werk).

Ontspan momentjes tijdens het thuiswerken

Natuurlijk is het belangrijk om af en toe te ontspannen tijdens het thuiswerken. Als je deze momentjes voor jezelf vrijmaakt, ga je vaak ook minder snel tussendoor even een koffietje pakken of scrollen op TikTok. Je kijkt hierdoor namelijk uit naar het ontspan momentje en probeert je werk zo snel mogelijk en goed af te maken.

Lees ook: Dit zijn de 10 redenen voor irritaties als je samen met iemand 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top