Heb je het gevoel dat je vriendengroep steeds kleiner wordt naarmate je ouder wordt? Je bent niet de enige. Veel mensen merken dat hun friendships rond hun vijfentwintigste verwateren en dat het moeilijker wordt om nieuwe, hechte banden te ontwikkelen. Maar hoe komt dat eigenlijk? Dit zijn de belangrijkste redenen waarom je vriendengroep kleiner wordt na je vijfentwintigste - en waarom dat helemaal niet erg is!
Lees ook: Met deze 5 tips ga jij georganiseerd door het leven
Uit onderzoek van de universiteit van Oxford onder in totaal 3,5 miljoen mensen uit Engeland blijkt dat vriendengroepen zijn piek bereiken rond je vijfentwintigste. In het onderzoek werd gekeken hoe vaak en hoe lang er gebeld werd met bepaalde personen. Vijfentwintigjarige mannen hebben gemiddeld met negentien mensen regelmatig contact, terwijl dat voor vrouwen rond de zestien mensen ligt. Hierna worden je contacten alleen maar minder: dit zijn de redenen:
Koffietje hier, festivalletje daar: tijdens de studietijd hebben de meeste mensen zeeën van tijd om met jan en alleman af te spreken. Rond je vijfentwintigste ziet jouw leven er vaak wel even anders uit. Een relatie, baan en misschien wel kinderen: het leven wordt alleen maar drukker en je krijgt meer verantwoordelijkheden. Daardoor is het timewise lastig om in alle kennissenkringen die je ooit hebt gehad mee te blijven draaien. Dat betekent niet persé dat een vriendschap voorbij is, maar wel dat het iets minder intens is als vroeger.
Hoe ouder je wordt, hoe beter je weet wat je écht zoekt in een vriendschap. Je ontdekt bijvoorbeeld welke waarden je belangrijk vindt en wie er goed bij je past. Daardoor wordt je kritischer over de mensen waarmee je omgaat en verwateren oppervlakkige vriendschappen. Waar je jezelf voorheen nog met frisse tegenzin naar die ene afspraak met een energieslurpende kennis sleepte, zeg je hier nu sneller 'nee' tegen. We snappen dat het soms moeilijk is, maar uiteindelijk is het beter voor jezelf om jouw kostbare vrije tijd goed in te delen.
Na je vijfentwintigste verhuizen veel kennissen en vrienden voor werk en de liefde, misschien zelfs naar het buitenland. Vrienden die eerst dichtbij woonden, leven plotseling aan de andere kant van het land - of zelfs de wereld. Hoewel het tegenwoordig makkelijker is om contact te houden via social media en Whatsapp, is het toch lastig om hecht met elkaar te blijven als je elkaar niet regelmatig ziet. Daardoor zie je vriendschappen sneller verwateren.
Hoe ouder we worden, hoe minder belangrijk we het vinden om populair te zijn. Waar we vroeger een grote vriendengroep belangrijk vonden, willen we nu meer tijd investeren in de mensen die we écht belangrijk vinden. Bovendien heb je geen twintig vrienden nodig om gelukkig te zijn. Sterker nog: een paar goede en betrouwbare vrienden zijn veel waardevoller!