Health

Overweeg je een spiraaltje? Ontdek wat het beste bij jou past

Overweeg je een spiraaltje? Ontdek wat het beste bij jou past

Lukt het je maar niet om gedisciplineerd de pil te slikken of word je gek van al die hormonen? Wil je minder of zelfs geen menstruatie meer hebben en minimaal vijf jaar lang beschermd zijn? Er zijn genoeg redenen om een spiraaltje te overwegen, maar welke past het beste bij jou? Ontdek het hier.

Er bestaan twee verschillende spiraaltjes: de koperspiraal en de hormoonspiraal. Spiraaltjes zijn een betrouwbare manier van anticonceptie. 

Koperspiraal

Hoe werkt het?

Een koperspiraal biedt 5 tot 10 jaar bescherming tegen ongewenste zwangerschap. Het baarmoederhalsvlies wordt namelijk ongeschikt gemaakt voor de innesteling van de bevruchte eicellen.  Dit betekent dat de mannelijke zaadcellen die het lichaam binnentreden onvruchtbaar worden gemaakt. 

Geschikt voor wie?

In princiepe is een spiraaltje voor iedere vrouw geschikt. Toch is een koperspiraaltje minder aan te raden aan vrouwen die bij de menstruatie veel pijn ervaren of maandelijks veel bloed verliezen.

Zijn er bijwerkingen?

Een koperspiraal kan ervoor zorgen dat de menstruatie langer duurt, er meer bloedverlies ontstaat en hevigere pijn bij kramp. Ook is het mogelijk dat je een tussentijdse bloeding hebt. Schrik niet van meer witte afscheiding. Dat is een normale bijwerking van de koperspiraal en iets om je geen zorgen over te maken.

Hormoonspiraal

Hoe werkt het?

Een hormoonspiraal biedt 6 jaar bescherming tegen ongewenste zwangerschap. Ook bij deze spiraal wordt het baarmoederhalsvlies ongeschikt gemaakt voor de innesteling van de bevruchte eicellen. Ook deze spiraal zorgt er dus voor dat de mannelijke zaadcellen onvruchtbaar worden gemaakt. De hormoonspiraal geeft alleen een kleinere hoeveelheid hormonen af. De hormoonspiraal kent twee varianten: de Mirena en de Kyleena. Het verschil tussen deze twee zit hem in de hoeveelheid levonorgestrel (maakt het baarmoederhalsvlies ongeschikt). 

Geschikt voor wie?

De hormoonspiraal is in princiepe voor iedere vrouw geschikt. Maar het wordt afgeraden aan vrouwen met een leverziekte, trombose of borstkanker. 

Zijn er bijwerkingen?

Een hormoonspiraal kan lichte bijwerkinge geven, zoals misselijkheid of gespannen borsten. Maar daar staat een positieve bijwerking tegenover, namelijk een menstruatie die minder lang duurt, minder bloedverlies én minder hevige pijn. Het kan zélfs zijn dat je helemaal niet meer ongesteld wordt. Het kan je wel wat somberder maken en geeft net als bij de koperspiraal meer witte afscheiding. 

Hoe worden de spiraaltjes geplaatst?

Beide spiraaltjes worden op dezelfde manier geplaatst. Aan te raden is om een uur van tevoren een paracetamol in te nemen, want het plaatsen van een spiraaltje kán pijn doen. De baarmoedermond wordt opengehouden om te weten hoe diep de baarmoeder is. Dit kan onaangenaam zijn. Met een dun hulsje wordt het spiraaltje langzaam naar binnen geschoven. Het hulsje wordt teruggetrokken en de draadjes worden op maat afgeknipt. Het kan zijn dat je er een beetje duizelig van wordt.

Belangrijk om te weten

Het kan natuurlijk zijn dat jij nét degene bent waarbij het spiraaltje niet goed op zijn plek blijft zitten. Ga daarom na zes weken terug op controle. De dokter kan kijken of het spiraaltje nog goed zit en of het zo nodig goed geplaatst moet worden. 

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top