Health

Een spiraal laten zetten: hoe gaat het in zijn werk en wat moet je hierover weten?

Een spiraal laten zetten: hoe gaat het in zijn werk en wat moet je hierover weten?

Anticonceptie blijft best een dingetje voor de meeste vrouwen en dan vooral het vinden van de juiste anticonceptie voor jou. Iedereen is anders (gelukkig maar), maar dat betekent ook dat iedereen simpelweg anders reageert op verschillende vormen van anticonceptie. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop verschillende manieren zoals bijvoorbeeld het spiraaltje. Van het spiraal alleen al, heb je tegenwoordig in drie verschillende soorten. 

Ben jij van plan om binnekort een spiraal te laten zetten? Of overweeg je deze optie? Hopelijk kunnen wij jou in dit artikel dan een beetje helpen bij die keuze. Wij vertellen je namelijk hoe het in zijn werking gaat en wat je zou moeten weten als je een spiraaltje gaat laten zetten. 

Drie verschillende opties 

Er bestaan drie verschillende spiralen, namelijk: het koperspiraaltje, het Kyleena spiraal en het Mirena spiraal. Het koperspiraal bevat geen hormonen en kan tien jaar lang blijven zitten. De Kyleena en Mirena varianten bevatten beide wel hormonen, en kunnen vijf jaar lang blijven zitten. Bij het koperspiraal behoud jij je menstruatie, terwijl bij de Kyleena en de Mirena het grootste deel van de vrouwen helemaal niet meer ongesteld wordt. Het is dus belangrijk om voor jezelf na te gaan welke spiraal jij zou willen zetten. Overleg dit ook altijd goed met je huisarts en vraag om advies. 

Minder hormonen 

Eén van de pluspunten van het spiraaltje, is dat deze vorm van anticonceptie minder hormonen bevat dan bijvoorbeeld de pil. Zelfs de lichtste pil bevat meer hormonen dan een spiraaltje. Daarnaast zijn de hormonen die worden afgegeven door het spiraal heel plaatselijk, namelijk in de baarmoeder. De hormoonafgifte is tevens gelijdelijker, zonder pieken en dalen. Bij een koperspiraaltje, heb je dus helemaal geen last van hormonale bijwerkingen. 

Menstruatie

Ook belangrijk om te weten is dat de meeste vrouwen dus niet meer ongesteld worden. Het kan tot drie maanden duren voordat je lichaam helemaal gewend is aan het spiraal. Tijdens deze drie maanden kan het zo zijn dat je last krijgt van spotting, dat betekent doorbraakbloedingen. Na deze drie maanden blijft de menstruatie dus meestal helemaal uit. Bij het koperspiraaltje blijf je wel ongesteld worden. Het nadeel hiervan is wel, dat je jouw cyclus niet kunt overslaan, uitstellen of zelf kunt inplannen, wat wel kan bij de pil. 

Het plaatsen 

Hier heb je ongetwijfeld al veel dingen over gehoord en gelezen, maar het zetten van een spiraaltje is simpelweg geen pretje. Je kunt het spiraal laten plaatsen in het ziekenhuis bij een verloskundige, of bij je huisarts. Het plaatsen zelf duurt ongeveer vijf minuten, en is dus zo gepiept. Het is wel aan te raden om de dag van het plaatsen rust te nemen. Daarom is het belangrijk om geen dingen gepland te hebben staan. Je kunt namelijk krampen ervaren gedurende de dag. Ook is het handig om ervoor te zorgen dat er iemand meegaat naar de afspraak. Het komt namelijk weleens voor dat vrouwen flauwvallen tijdens het zetten van een spiraal. Een extra tip is om een uur voor de behandeling een ibuprofen of paracetamol in te nemen. Zo kun je de pijn of krampen verminderen. En je moet maar zo denken: eventjes die pijn ervaren en dan ben je jarenlang van al het 'gedoe' af. 

Nacontrole 

Na ongeveer een maand heb je een nacontrole. Hierbij wordt er simpelweg gekeken of het spiraal nog netjes op zijn plek zit. Je lichaam kan het spiraal namelijk afstoten. Daarnaast wordt er gekeken naar of je verder klachten ervaart van het spiraal. Als het spiraal goed zit bij deze check, dan weet je zeker dat hij vijf (of tien) jaar kan blijven zitten. Nu hoef je de komende jaren niet meer na te denken over je anticonceptie, want je bent voor 99,9% beschermt en dat is toch wel ideaal! Het kan dus drie tot zes maanden duren voordat jouw lichaam helemaal gewend is aan het spiraaltje. Dus als je tot die tijd last hebt van bloedingen of eventueel krampen, is dit helemaal niet vreemd. Na maximaal zes maanden zullen deze klachten verdwijnen en is jouw lichaam helemaal gewend aan het spiraaltje. 

Spiraal verwijderen 

Het spiraal verwijderen is nog makkelijker dan de plaatsing. Door met een tangetje aan de draadjes van het spiraaltje te trekken, kan de arts of verloskundige het spiraaltje verwijderen. Dit gebeurt meestal pijnloos. Wanneer dit gewenst is, kan er direct een nieuw spiraaltje geplaatst worden. Ook heel fijn: na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar. 

Meer weten over anticonceptie?

Het kiezen van het juiste anticonceptiemiddel voor jou kan een flinke opgave zijn. Wil je hulp krijgen bij die zoektocht? Dan is het boek 'De Anticonceptiebijbel' van Lottelust en Laura Hiddinga (onze collega van Ze.nl, dus we zijn maar wat trots!) iets voor jou. Alle mogelijke soorten van anticonceptie worden belicht en hierbij wordt gelet op de werking, het effect op je hormoonhuishouding en de kosten. Ook vind je in het boek de ervaringen van verschillende vrouwen met anticonceptiemethoden terug en deelt seksuologe Marjolein Abma kennis over de invloed per methode op je seksleven. Het boek leest heerlijk weg en bevat naast allemaal handige informatie ook leuke feitjes. Hoe deed men bijvoorbeeld aan anticonceptie honderden jaren geleden? 

De Anticonceptiebijbel: een compleet overzicht bij Bol.com

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top