Buikpijn, moodswings en een enorme behoefte aan chocolade; ongesteldheid is iets waar wij als vrouwen helaas niet echt omheen kunnen. Er zijn veel verschillende producten op de markt die je hiervoor kunt gebruiken. Menstruatiecups zijn de afgelopen paar jaar bijvoorbeeld enorm in populariteit gestegen. Maar wat zijn de voordelen en nadelen ervan?
De menstruatiecup is milieuvriendelijker alternatief op de traditionele tampons of maandverband. Dit omdat de menstruatiecup herbruikbaar is en dus veel minder afval veroorzaakt dan andere producten. De cup is gemaakt van siliconen, dit maakt het mogelijk om de cup na iedere menstruatie schoon te maken en her te gebruiken, in tegenstelling tot maandverband of tampons die je na een keer gebruiken weggooit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoeveelheid plastic die gebruikt wordt om deze producten te verpakken. Bij de menstruatiecup is hier geen sprake van waardoor je door deze te gebruiken meehelpt aan het schoonhouden van de planeet.
De cup kan langer gedragen worden dan andere producten. Je kan de cup kan maximaal 8 tot 12 uur per dag dragen en hij hoeft dus maar 2 of 3 keer per dag verschoond te worden. Er kan zelfs mee geslapen worden. Vervelende geurtjes zijn ook afwezig. Hierdoor kom je de dag door terwijl je zo min mogelijk over je ongesteldheid na hoeft te denken.
Doorlekken is verleden tijd! Je kan ermee sporten, zwemmen en slapen zonder door te lekken. Als de cup eenmaal op zijn plek zit is het onmogelijk voor het bloed om er langs te glijden en blijft je ondergoed dus gewoon schoon. Om te controleren of de cup goed is uitgevouwen, kan je met je vinger langs de randen gaan om te voelen of alles glad is. Als er nog hobbels in zitten, is de cup niet helemaal uitgevouwen en kan deze ook niet vacuüm zuigen.
Het is een investering maar het is op lange termijn goedkoper dan maandverband of tampons. Een menstruatiecup kost gemiddeld tussen de 25 en 40 euro; dit is zeker niet goedkoop voor een product wat je maar één week per maand gebruikt. Maar in vergelijking met andere producten is het veel goedkoper op de lange termijn. De kosten van de menstruatie cup zal je er dus al na een aantal maanden uit hebben en daarna bespaar je veel geld, want de cup gaat maximaal 10 jaar mee bij goed onderhoud.
Het is ook nog eens erg comfortabel! In het begin is het misschien even wennen maar daarna vergeet je bijna dat je de cup in hebt. De cup wordt door sommige merken ook in verschillende maten gemaakt, wat de cup voor zo veel mogelijk vrouwen toegankelijk maakt.
MyCup Menstruatiecup maat S bij Bol.com
OrganiCup B Menstruatiecup Biologisch bij Bol.com
Het kan vies aanvoelen om de cup in te brengen en te verwijderen. De cup moet net zoals een tampon met de hand worden ingebracht en verwijderd, waardoor er dus het gevaar ontstaat om bloed op je handen te krijgen met alle gevolgen van dien. Misschien dan toch maar je witte kleding in de kast laten hangen tijdens je menstruatie.
Het inbrengen is even oefenen. Er zijn meerdere manieren om de menstruatiecup in te brengen maar de populairste manier is door de cup in een C vorm te vouwen. Op deze manier gaat de cup makkelijk terug naar zijn originele vorm wanneer deze op de juiste manier in ingebracht. Maar de eerste paar keren zal dit even oefenen zijn. Wanneer de cup niet goed is ingebracht dan voelt deze oncomfortabel aan. Het verwijderen ervan moet ook op de juiste manier gebeuren om te voorkomen dat het een pijnlijke ervaring wordt. Daarom is van tevoren oefenen en opzoeken hoe het precies moet een aanrader.
Tot slot kan de cup lastig zijn om schoon te maken in een openbare wc. Openbare wc’s hebben vaak geen wastafel in het wc hokje, ik heb het in ieder geval nog nooit gezien. Om de cup op een hygiënische manier te kunnen gebruiken moet deze na het verwijderen goed schoon gemaakt worden voordat deze weer ingebracht wordt. Wanneer je last hebt van hevig bloeden tijdens de eerste paar dagen van je ongesteldheid kan dit dus problemen veroorzaken. Het schoonmaken van de cup na de menstruatie kost ook wat tijd. Om de cup te kunnen blijven hergebruiken moet je hem namelijk na afloop van je menstruatie laten uitkoken. Dit duurt niet lang maar kan voor sommige mensen die bijvoorbeeld niet alleen wonen een beetje vervelend zijn om te doen.