Nieuwjaarstradities worden over de hele wereld gevierd. In Nederland denken we natuurlijk meteen aan het samen zijn met onze vrienden en familie onder het genot van heel veel oliebollen, liters champagne, vuurwerk en voor de echte bikkels een nieuwjaarsduik. Maar hoe gaat het er eigenlijk aan de andere kant van de wereld aan toe?
Lees hier over de nieuwjaarstradities van over de hele wereld.
Voor de Brazilianen is de jaarwisseling net even anders dan dat het voor ons is. Zij gaan massaal gekleed in het wit het nieuwe jaar tegemoet. Dit brengt volgens hen geluk en zorgt voor vrede. Door het dragen van witte kleding zal het nieuwe jaar voorspoedig lopen. Daarnaast gooien ze bloemen in de zee als offer aan de goden die hen het afgelopen jaar hebben geholpen. Naast witte kleding dragen de Brazilianen nog een ander symbolisch kledingstuk, namelijk een onderbroek. Iedere kleur symboliseert een wens voor het nieuwe jaar. Wil je in 2020 meer romantiek? Trek dan roodkleurig ondergoed aan. Kies je voor geel, dan wens je in het nieuwe jaar meer geld te verdienen. Blauw staat voor gezondheid.
Wat de Colombianen als nieuwjaarstraditie hebben, is een onbeschreven blad. Zij geloven namelijk dat het goed is voor de mens om vaker op vakantie te gaan. Hier zijn natuurlijk wel de bijbehorende financiële middelen voor nodig en niet iedereen zijn die gegund. Hoe je volgens de Colombianen wel je kansen kan vergroten, is door klokslag 12 uur middernacht met een lege koffer of rugzak een blokje om te wandelen. Dit zorgt ervoor dat je het aankomende jaar meer kans hebt om prachtige, verre reizen te gaan maken.
Scherven brengen geluk, toch? Dat is tenminste wel wat ze in Denemarken heilig geloven. Daarom gooien de Denen rond middernacht servies in de tuinen van de buren. Op die manier wensen ze elkaar een gelukkig en gezond nieuwjaar toe. Des te meer kapot servies er in je voortuin ligt, hoe meer geluk jij het aankomende jaar mag ervaren.
Voor het Filipijnse volk zijn cirkels zijn heilig en voor hen staat een ronde vorm symbool voor geluk. Deze vorm is natuurlijk sterk aanwezig tijdens de nieuwjaarswisseling. Kleding met stippen worden massaal gedragen, want zo draag jij aan je eigen geluk bij. Op oudejaarsavond worden er heerlijke maaltijden bereid, maar niet zonder muntgeld in de pan. Door het koken met muntgeld wordt volgens hen het geluk opgenomen in het voedsel dat in de pan ligt. Iedere hap die men uit deze pan neemt, brengt dus geluk. En nee, de munten worden niet opgegeten.
De Grieken hebben een wel heel bijzondere nieuwjaarstraditie. Iedereen hoopt natuurlijk dat jijzelf en de ander gelukkig blijven en worden in het nieuwe jaar. Je wenst de ander al het goeds, veel voorspoed en natuurlijk heel veel geluk. In Nederland doen we dat door direct tegen iemand 'Gelukkig nieuwjaar' of 'De beste wensen' te zeggen, maar in Griekenland gaat dat er net even wat anders aan toe. Zij hangen namelijk een enorme bos met uien bij de voordeur. Dit staat symbool voor het verkrijgen van geluk. Op de ochtend van 1 januari geven de ouders ieder gezinslid een klopje met een ui op het hoofd.
Oliebollen. Wij kunnen er op oudejaarsdag geen genoeg van krijgen. De Japanners slaan deze oer-Hollandse traditie liever over. Zij komen met de gehele familie (en dat zijn er nog al wat) bijeen om gezamelijk te genieten van 'Toshikoshi Soba'. Dit is een typisch Japans gerecht en betekent eigenlijk 'Oud&Nieuw Noodles'. Dit gerecht brengt geluk. Je moet de noodles wel voor middernacht hebben opgegeten, anders werkt het niet. De Japanners geloven heilig in de lengte van de noodle: hoe langer, hoe meer geluk.
Naast alle oliebollen en champagne die wij nuttigen en al het vuurwerk dat wij afsteken, is er nog een echte nieuwjaarstraditie die niet in dit rijtje mag ontbreken. We hebben het namelijk over het vreugdevuur. Op verschillende stranden aan de kustlijn van Nederland worden enorme vreugde vuren gebouwd. Ze worden ook wel de grootste haardvuren van de wereld genoemd. Verschillende kustplaatsen maken er zelfs een wedstrijd van om het hoogste vuur te bereiken. Al weken vantevoren wordt gebouwd aan de enorme toren van hout. Om 00:00 wordt deze aangestoken en brandt het als een zee van vuur.
Zijn bepaalde vriendschappen of familiebanden het afgelopen jaar volledig op de klippen gelopen door enkel en alleen een meningsverschil? De Peruanen herkennen dit als geen ander. Het is maar wat fijn om samen met je geliefden het nieuwe jaar in te gaan zonder dat er spanning heerst. Je voelt je te goed om excuses aan te bieden, maar je wil ook niet dat je je familie nooit meer ziet door zoiets stoms. Daar hebben de Peruanen een idee voor bedacht. Hun nieuwjaarstraditie is namelijk eens flink op de vuist gaan met elkaar tijdens het 'Takanakuy Festival'. Ja, je leest het goed. Door een potje te vechten, kunnen alle ergenissen en ruzies worden uitgevochten en daarna vergeten. Zo gaan de Peruanen met een schone lei het nieuwe jaar in.
Ook de Russen blijven niet achter als het aankomt op een vreemde nieuwjaarstraditie. Het begint niet vreemd. Net zoals velen over de hele wereld schrijven zij hun wensen voor het nieuwe jaar op. Vervolgens verbranden ze dit briefje meteen. Raar zou je denken, maar dit is nog te begrijpen. Voor ultiem succes voeg je nu het as van het briefje toe aan je glas champagne. Je moet dit goed mengen en vòòr 00:01 op drinken anders heeft het weinig zin en zal je wens (helaas) niet uitkomen.
In Nederland duiken we op 1 januari massaal de Noordzee in. Deze nieuwjaarsduik staat symbool voor een schone lei. We laten het vorige jaar achter ons en stellen nieuwe doelen voor het nieuwe jaar. In Thailand duiken ze liever niet de zee in. In Thailand vindt de jaarwisseling pas in april plaats. Zij vieren dan het 'Songkran Festival'. Tijdens dit festival luiden ze het nieuwe jaar in door een driedaags watergevecht. Hoe leuk is dat?
Je zou denken na de vorige 10 nieuwjaarstradities dat het niet gekker kan, maar dat kan wel. In Zuid-Afrika heerst er een eeuwenoude traditie dat je om 00:00 al je oude meubels op de straten gooit. Je wil een nieuw jaar immers fris beginnen. Dit doe je dan ook door een geheel nieuw interieur. Zo begin je het jaar opgeruimd en is je hoofd leeggemaakt. Door nieuwe meubels te kopen, krijg je weer nieuwe energieën en inspiraties om van het nieuwe jaar een succesvol jaar te maken. Tegenwoordig zijn de Zuid-Afrikanen wat minder enthousiast over deze traditie, omdat men lukraak met meubels ging gooien. Zo werden er mensen geraakt en verwond met de spullen van een ander. Dit was het teken dat het misschien toch niet meer zo'n verstandige nieuwjaarstraditie was.