Hoe lekker is het om het nieuwe jaar fris en fruitig te beginnen? Niets is zo fijn voor onze geest dan een geordende en opgeruimde omgeving. Alles netjes maken is voor jou misschien een race tegen de klok, want je weet niet waar je moet beginnen waardoor het uren duurt terwijl jij die tijd niet eens hebt. Begin het nieuwe jaar met een frisse start door deze Marie Kondo opruimtips.
De Japanse Marie Kondo is dé opruimgoeroe van deze tijd. Zo verscheen ze een jaar geleden met de Netflixserie 'Tidying up with Marie Kondo'. In acht afleveringen helpt ze Amerikaanse gezinnen die de wanhoop nabij zijn. Door middel van haar opruimtips laat ze de mensen zien hoe je het opruimen het beste aan kan pakken. De gouden regel van Marie Kondo is dat je bij ieder object in je huis je moet afvragen of je er écht blij van wordt. Zo niet, dan is het tijd om afscheid te nemen.
Je kledingkast is overvol. Er kan niks meer bij waardoor je alles erin propt en snel de kastdeur achter je dicht doet (als dit nog gaat). Hierdoor kan je niks terug vinden en trek je vaak dezelfde dingen aan. Het wordt je gewoon even te veel en je bent het overzicht totaal kwijt. Dit is niet erg, want de eerste tip van Marie Kondo gaat je enorm helpen.
Haal alles uit je kast, ja alles, en leg het op één grote hoop - bijvoorbeeld op je bed. De theorie die hierachter schuil gaat, is dat wanneer je alles wat je hebt onder ogen ziet je de ernst van het probleem pas echt in gaat zien. Het overvalt je waarschijnlijk om de hoeveelheid bij elkaar te zien liggen. Je wist dat je best wat kleding had, maar zo veel? Daar schrik je wel even van.
Nu je alles bij elkaar ziet liggen, is het tijd om te beginnen met opruimen. Wat ga je wel houden en waar ga je nu toch echt afscheid van nemen? De filosofie van Marie Kondo is dat je ieder object bewust ervaart. Houd je kledingstuk per stuk in je handen en vraag jezelf af of je hier gelukkig van wordt. Is het antwoord ja? Dan hang je het terug in de kast. Is het antwoord nee? Dan weet je dat het tijd is om het te gaan doneren, zo krijg je kleding ook nog eens een tweede leven, of als het niet meer in goede staat is het gewoon weg te doen.
Belangrijk bij het stellen van deze vraag is dat je streng bent voor jezelf. Ga je dit jurkje écht dragen terwijl het al minimaal vijf jaar in je kast hangt en eigenlijk twee maten te klein is? Nee. Verlos jezelf ervan. Zo krijg je ruimte in je kast én in je hoofd.
Als je alle kledingstukken stuk voor stuk bent afgegaan en bij ieder object de vraag hebt gesteld, is er (als het goed is) een heleboel dat weg kan. De enorme stapel kleding die op je bed lag, is minimaal gehalveerd, dat kan niet anders. Wees eerlijk naar jezelf. Zo veel kleding draag je toch niet, want je gaat toch vaak voor hetgeen waar jij je het mooist en meest comfortabel in voelt.
Wat nu van groot belang is, is dat je alles weer terug in de kast gaat hangen. Dit moet je volgens Marie Kondo niet zo maar doen, nee, hier is een speciale methode voor. Alles waar je in het leven mee bezig bent, heeft jouw aandacht nodig. Zo ook het opruimen en ordenen van onder anderen je kleding kast. Richt je kledingkast in op categorie. Sokken bij de sokken en broeken bij de broeken. Door het opgerold in je kast te plaatsen, zie je duidelijk wat je precies hebt en het neemt minder ruimte in beslag.
Heeft je huis een grondige opruimbeurt nodig? Maak het jezelf niet te moeilijk door alles over hoop te trekken en op alle plekken een beginnetje te maken. Je maakt het zo alleen maar onoverzichtelijker waardoor je nog meer af gaat zien van het volbrengen van je taak. Ga stap voor stap te werk en deel de inhoud van je huis op in categoriën. Begin bijvoorbeeld eerst in de keuken en vervolg je route daarna naar de woonkamer, de badkamer, de bijkeuken en de slaapkamer(s). De volgorde maakt niet uit. Hiervoor geldt dezelfde regel als bij het opruimen van je kledingkast. Volg in welke ruimte van het huis dan ook het hierboven beschreven stappenplan.
Papier is één van de grootste boosdoeners in het geordend houden van je huis, maar vooral van de geest. Denk maar eens goed na bij jezelf waar jij allemaal papier bewaart. Er zijn vast talloze bonnetjes, snoeppapiertjes, flyers of andere papieren documenten te vinden in je tas, nietwaar? En in je portemonnee? Ook daar zitten vaak onnodig veel bonnetjes en andere papieren stukken, omdat je ze denkt ooit nog nodig te hebben of er ooit nog eens naar terug gaat kijken. Jij en ik weten allebei dat dit niet het geval is. De papieren die wél belangrijk zijn, moet je meteen opbergen in een map. Dan raak je het niet kwijt en weet je waar je het terug kan vinden.
Ook in ieder laatje in je huis zijn vast papieren te vinden. Oude kranten, tijdschriften, notitieblaadjes, recepten, brieven, post en enveloppen, ga zo maar door. Dit zijn allemaal onnodige ruimte innemers. Door het eens grondig door te spitten, kom je erachter dat het eigenlijk allemaal wegkan en er alleen maar ligt voor het liggen. Het voelt fijn om alles te bewaren maar zodra het weg is, zul jij je nóg fijner voelen. Ook voor deze opruimactie geldt de gouden regel van Marie Kondo.
Als je er na het lezen van dit artikel nog niet helemaal uitkomt, raad ik je aan om één (of meer) aflevering te bekijken op Netflix. Je kan zo goed zien hoe ze het doet, wat voor tips ze de mensen geeft en hoe er gehandeld wordt. Zet de serie desnoods iedere keer op pauze en ruim mee op met ze. Zie het als een soort therapie. Geloof me, het gaat je echt helpen.