Health

Werkt de pil niet voor jou? Dit is wat je het beste kan doen

Werkt de pil niet voor jou? Dit is wat je het beste kan doen

Je hoort het steeds vaker over, vrouwen die stoppen met de pil. Waarom? Dat verschilt, sommigen zijn geen fan van de bijwerkingen die de anticonceptiepil heeft en andere vrouwen willen geen kunstmatige hormonen meer. 

In Nederland kwam de anticonceptiepil in 1964 op de markt en dat was een verademing: vrouwen konden éindelijk seks hebben zonder zich zorgen te hoeven maken over een zwangerschap. Met de anticonceptiepil kregen vrouwen de kans om zelf te beslissen wanneer ze klaar waren voor een kindje. Ook werd het mogelijk voor vrouwen om langer door te werken en zo een echte carrière te hebben.

Stel, je kiest ervoor om te stoppen met de pil en je wilt nog geen kinderen. Dan is het wél handig om te kijken welke anticonceptiemethode je dan wel gaat gebruiken. 

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met de pil?

Door de pil staat je natuurlijke cyclus op zijn kop. Je hebt geen eisprong meer, je wordt niet 'echt' ongesteld en je baarmoeder krijgt ineens een hoop andere taken. Het is misschien een grote omschakeling voor je lichaam, maar het raakt er gewend aan. En dan ga je stoppen. Door de pil is je lichaam lang afhankelijk geweest van kunstmatige hormonen.

Wanneer je stopt met het slikken van de anticonceptiepil moet je lichaam zelf weer hard gaan werken en dat kan bijwerkingen met zich meebrengen. Buikpijn, hoofdpijn, acne en stemmingswisselingen zijn veelvoorkomende klachten die kunnen ontstaan wanneer je stopt met de pil. Maar het is niet allemaal negatief, er zijn ook voordelen. De pil zorgde er namelijk voor dat je testosteronproductie niet meer op gang kwam. Dat gebeurt na het stoppen wel en daardoor heb je een stuk meer zin in seks. Ook de verhoogde risico's die je krijgt bij het slikken van de pil, zoals het risico op borstkanker en hart- en vaatziekten, nemen na het stoppen van de pil weer af.

Oké, je stopt met de pil, en dan? Zijn er andere opties die even makkelijk, of zelfs makkelijker, dan de pil zijn? En hebben die dezelfde risico's? Wij zochten het voor je uit! 

Alternatieven voor de pil

Wanneer je besluit om te stoppen met de pil is het handig om je strip af te maken en te wachten tot je weer 'ongesteld' wordt. Vanaf de de eerste dag dat je weer zou moeten beginnen met een nieuwe strip ben je als het ware pilvrij. Voordat je pilvrij bent, is het wel handig om je te verdiepen in de alternatieven. 

1. De koperspiraal

Met een koperspiraal ben je vijf tot tien jaar beschermd tegen een zwangerschap. Het fijne aan een koperspiraal? Er zitten geen hormonen in. Het koper in de spiraal maakt de zaadcellen van een man inactief waardoor je, net als met de pil, seks kan hebben zonder je zorgen te maken. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, het inbrengen van een spiraaltje kan best veel pijn doen. Dit is voor elke vrouw anders, sommige vrouwen hebben geen enkele pijn terwijl het voor anderen bijna ondragelijk kan zijn. 

2. Het implanonstaafje

Het implanonstaafje wordt na een verdovende prik in je bovenarm geplaatst. Nadat het staafje is geplaatst, blijft het ongeveer drie jaar werken. Het anticonceptiemiddel is vooral handig omdat je niet meer elke dag de pil hoeft te slikken. Je hoeft je eigenlijk geen zorgen te maken over het staafje nadat het is geplaatst. Wel kan het zijn dat je met gebruik van het implanonstaafje last krijgt van hoofdpijn, gespannen borsten en onregelmatig bloedverlies. 

3. De prikpil

Om de zoveel maanden een prik? Sommige vrouwen vinden het geen probleem en andere willen er niks van weten. Toch is de prikpil ook voor die vrouwen een logische optie om te overwegen. Je hoeft je, net zoals met het implanonstaafje, geen zorgen te maken over het elke dag slikken van een pil. Het nadeel van een prikpil is wel dat de methode geen stopweek kent. 

4. De anticonceptiering

Een anticonceptiering is een zachte ring die jij elke maand zelf in je vagina plaatst. Door het ontwerp van de ring voel je hem niet zitten en kan je dus alles doen wat je zonder de anticonceptiering ook zou doen. Doordat jij 'm elke maand zelf inbrengt heb je, niet zoals met de prikpil, zelf controle over je cyclus. Sommige schrikken van het idee dat er altijd iets in hun vagina zit. Maak je geen zorgen! Het inbrengen van de ring wordt vergeleken met het inbrengen van een tampon. 

5. De barrièremethode 

Bij de barrièremethode is het enige wat je beschermt een barrière. Hiermee worden condooms en vrouwencondooms bedoelt. Deze vorm van anticonceptie wordt alleen voor seksuele gemeenschap gebruikt. Hoe effectief deze methode is? Dat ligt aan de manier hoe je het gebruikt. Gebruik je deze methode op de juiste manier? Dan is het nog steeds niet even effectief als andere anticonceptiemiddelen. Wel is het zo dat het condoom de enige methode is die je ook beschermt tegen SOA's. 

Tot slot

Wil je stoppen met de anticonceptiepil? Dan zijn er anno 2020 genoeg alternatieven om over na te denken. Ook is het belangrijk om te onthouden dat je lichaam tijd nodig heeft om tot rust te komen van de pil. Had je last van acne voor de pil? Dan is er een grote kans dat je dit hierna ook weer krijgt. Met deze tips ben je de acne een stapje voor. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top