Health

Alle feiten en fabels over het doorslikken van de anticonceptiepil

Alle feiten en fabels over het doorslikken van de anticonceptiepil

Je bent aan het einde van de pilstrip, er staat van het weekend iets leuk op de planning en je hebt even geen zin om ook nog de maandelijkse periode door te laten gaan. We get it. Het kan soms erg handig zijn om de pil door te slikken en te profiteren van alle voordelen die dit met zich meebrengt. Maar is de pil doorslikken eigenlijk slecht voor je? Wij zetten alle feiten en fabels over het doorslikken van de anticonceptiepil voor je op een rij.

Fabels over het doorslikken van de anticonceptiepil

1. Slecht voor je gezondheid

Dat het doorslikken van de pil slecht zou zijn voor je gezondheid is een fabel. Veel artsen en doktoren hebben onderzoek hiernaar gedaan en zeggen dan ook dat het doorslikken van de pil geen kwaad kan. Geen paniek dus, want je kan gewoon met een gerust hart de pil doorslikken als de maandelijkse periode je niet goed uitkomt.

2. Nooit meer ongesteld

Het is deels een fabel, want eerst word je inderdaad niet meer ongesteld. Als je de pil heel lang doorslikt, kan het zo zijn dat je last krijgt van een doorbraakbloeding. Je kan dan dus tijdens het doorslikken van de pil wat bloed verliezen. Op dit moment kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een stopweek in te lassen.

3. Niet in de overgang

Als je de pil doorslikt zou het zo zijn dat je niet in de overgang kan komen, maar dit is een fabel. Ook als je de pil doorslikt kan je gewoon in de overgang komen. Het kan wel zo zijn dat je dit minder snel doorhebt, omdat je niet ongesteld wordt. Het is daarom na je vijftigste beter om niet meer de pil te sliken, zodat je merkt of je al in de overgang zit.

Feiten over het doorslikken van de anticonceptiepil

1. Oneindig doorslikken

Je kan de pil oneindig doorslikken, is zeker een feit. Er is geen bewijs dat het goed voor je is om af en toe een stopweek in te lassen en te menstrueren. Toch kan het zoals eerder besproken zo zijn dat je een doorbraakbloeding krijgt. Het advies is dan ook om na drie strips door te slikken even een stopweek in te lassen, zodat je een doorbraakbloeding kan voorkomen. Wil je dit liever niet en vind je het niet erg als dit spontaan opkomt? Dan kan je gewoon gerust door blijven slikken.

2. Lager libido

Je kan zeker een lager libido krijgen door het doorslikken van de pil, dit komt door bepaalde productie van hormonen. Let op, want het kan dus een bijwerking zijn, maar hoeft zeker niet zo te zijn. Ieder lichaam is anders en reageert dan ook op een andere manier op het doorslikken van de pil.

3. Meer hormonen

Wanneer je de pil doorslikt slik je zeven pillen in de maand extra en krijg je last van meer hormonen. Dit is een feit, maar de pil van tegenwoordig bevat niet meer heel veel hormonen. Er is dan ook geen reden om je ongerust hierover te maken.

Lees ook: Geef je garderobe een duurzame upgrade met behulp van deze tips

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top