Health

Je slaapcyclus begrijpen is de eerste stap voor een goede nachtrust

Je slaapcyclus begrijpen is de eerste stap voor een goede nachtrust

In totaal slapen wij ongeveer een derde van ons hele leven. En dat is niet zo gek. Slaap je goed? Dan is de kans dat je overdag goed functioneert veel groter. Misschien vind jij slapen niet zo belangrijk, maar geloof ons: dat is het zeker.

Een goede nachtrust kan je helpen met een hoop dingen, bijvoorbeeld met dingen die overdag zijn gebeurd.

Dromen

In je dromen verwerk je dingen die je overdag mee hebt gemaakt. Dromen zijn als het ware een uitlaatklep voor onze emoties. Je moet het een beetje zien als gratis therapie om de dingen die eerder zijn gebeurd een plekje te geven. Dromen zijn vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van onze slaapcyclus. Ja, zelfs als jij je dromen niet onthoudt. 

Slaapcyclus

Wist je dat we tijdens onze slaap veel meer nieuwe cellen en afweerstoffen maken dan we doen als we wakker zijn? Reden genoeg om, vooral wanneer jij een griepje hebt, snel onder de dekens te kruipen. Ook daalt je harstlag en maakt je lichaam minder stresshormonen aan. Waar je stresshormonen dalen, nemen je groeihormonen toe en daalt je lichaamstemperatuur met één graden. Al deze fascinerende weetjes maken het dat het je lichaam slaap toch echt hard nodig heeft. Als je slaapt dan gaat je lichaam door vier fases die samen je slaapcyclus vormen. Deze fases zijn allemaal belangrijk voor een goede nachtrust.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door BEDDING & MORE (@crispsheets) op

Fase 1: de sluimerfase

Tijdens de sluimerfase maakt je lichaam de overgang van wakker zijn en slapen. Je ogen gaan langzaam dicht en je hersenen hebben een stuk minder activiteiten. 

Fase 2: de lichte slaap

Zit je in de tweede fase? Dan ben je aan het slapen, maar heel licht. Je kan makkelijk wakker gemaakt worden maar je wordt niet meer van elk klein geluidje wakker. 

Fase 3: de diepe slaap

In de diepe slaap krijgt je lichaam eindelijk een kans om zich te herstellen. Word je uit deze fase gewekt? Dan kan het zijn dat je heel even niet weet waar je bent. Je lichaam is op deze fase het rustigst: je ademhaling en hartritme dalen flink.

Fase 4: de droomslaap

De naam zegt het al, dit is de fase waarin jij heerlijk aan het dromen bent. Je hersenen hebben een hoop activiteiten maar je spieren zijn helemaal ontspannen. De activiteiten die je hersenen hebben tijdens deze fase van je slaap kunnen vergeleken worden met activiteiten wanneer je wakker bent. Doordat je hersenen toch met van alles bezig zijn, kost deze fase een hoop energie. 

Na deze fase is het plaatje rond en kan het zijn dat je (vaak onbewust) wakker wordt. Een slaapcyclus duurt 90 tot 120 minuten en wordt de hele tijd opnieuw opgestart totdat het tijd is om wakker te worden. 

Alles wat je moet weten voor een optimale nachtrust

Nu je precies weet hoe je slaapcyclus werkt, kan je gaan kijken naar kleine maniertjes om het makkelijker te maken voor jezelf. 

1. De temperatuur

Wanneer je gaat liggen, daalt je lichaamstemperatuur en wanneer je opstaat stijgt deze weer. Zo simpel is het. Maar hoe komt het dat je lichaamstemperatuur daalt wanneer je aan het slapen bent? Dit heeft alles te maken met melatonine, het hormoon wat van alles regelt voor je nachtrust. Experts zeggen daarom dat jij je kamer het liefst lekker koel moet houden als je gaat slapen. Je kan ook een lekker warm bad of warme douche nemen voordat je in bed stapt. Doordat je lichaamstemperatuur tijdens deze activiteit stijgt, daalt het weer als je klaar bent. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door BEDDING & MORE (@crispsheets) op

2. De televisie

Langzaam in slaap vallen terwijl jij je favoriete Netflix serie kijkt, lijkt de beste manier om weg te dutten. Jammer genoeg is dit niet het geval. Mensen zijn namelijk niet gemaakt om in slaap te vallen met kunstmatig licht. Ook het geluid van je serie kan je nachtrust aardig in de weg staan. Sommigen vinden dat geluid je helpt bij je slaap, dit is deels waar. Het geluid van de film of serie die je kijkt is vaak niet stabiel, het kan zijn dat er ineens iemand begint te schreeuwen. Kijk daarom niet naar televisie totdat je in slaap valt. Wat je wél kan doen? In slaap vallen met het geluid van de zee of de jungle. Dit kan je vinden op YouTube en bij verschillende streamingsdiensten zoals Apple Music.

3. Je routine

Regelmaat is ontzettend belangrijk als we elke dag goed willen slapen. Maak jij je klaar voor het slapen gaan? Zorg dan dat deze routine je rust brengt. Blijf dus zoveel mogelijk weg van dingen die jou stress of angst brengen. Nee, het checken van die ene horrofilm voordat je gaat slapen is dus geen goed idee. 

Hiermee maak je elke nacht een feestje

 

Tot slot

Slapen, het is iets wat we allemaal doen maar er is altijd ruimte voor verbetering. Door kleine veranderingen in je routines te brengen heb jij een stuk betere nachtrust. En een goede nachtrust is belangrijk, zo maak jij het beste van je dag. 

Beeld: Crisp Sheets
Deel dit artikel
Back to top