Hardlopen en sportief wandelen lijken op elkaar. Bij beide bewegingsvormen werk je aan je conditie en je gezondheid en probeer je een bepaalde afstand af te leggen. Hardlopen is intensiever en zwaarder voor je lichaam, terwijl wandelen een stuk laagdrempeliger is.
Je zou denken dat hardlopen per definitie beter of gezonder is omdat het intensiever is maar dat is dus niet altijd het geval. Dit zijn vier voordelen van wandelen ten opzichte van hardlopen.
Als jij je inspant, verbrandt je lichaam calorieën. Deze verbrande energie kan je lichaam uit suikers of uit vet halen. Wat de verdeling tussen de verbranding van suikers en vet is, is afhankelijk van de intensiteit van de inspanning. Door te wandelen verbrand je meer vet, terwijl je met hardlopen voornamelijk de suikers (koolhydraten) aanspreekt. Hardlopen is intensiever, waardoor je in verhouding meer suikers en meer vet verbrandt.
Dit is echter alleen in absolute getallen, want wandelen kun je een stuk langer volhouden. De optimale hartslag om in de vetverbranding te komen, is tussen de 60 en 70% van je maximale hartslag. Dit bereik je door stevig door te stappen.
Bij het hardlopen moet je lichaam schokken van iedere pas opvangen. Dit is belastend voor je botten en gewrichten, voornamelijk de knieën, heupen en IT-band. Te vaak hardlopen doet de voordelen zelfs tenietgaan. Wandelen is een stuk minder belastend voor het lichaam want hierdoor loop je minder risico op blessures. Ook voor het cardiovasculaire systeem is wandelen minder belastend. Een bijkomend voordeel is dat je iedere dag een lang stuk kunt wandelen, zonder dat hier veel hersteltijd tussen moet zitten.
Wij spraken met Herbert van de Haterd van ADVIESJAGERS, docent sportwetenschappen, over het belang van goede wandelschoenen voor wandelaars. Hij raadt wandelaars wel altijd aan om geschikte wandelschoenen te dragen. “De juiste wandelschoen biedt stabiliteit voor de voet en vangt oneffenheden in het landschap op. Ook geeft dit type schoen meer grip dan ieder ander type schoen. De demping van een wandelschoen zorgt ervoor dat je gewrichten, pezen en spieren minder belast worden, terwijl je tegelijkertijd voldoende steun krijgt. Zo voorkom je dat je toch de knieën te veel belast of je enkel verzwikt op onverhard terrein.”
Een uurtje wandelen is voor veel mensen makkelijk te integreren in hun dagelijkse bezigheden. Zo kun je bijvoorbeeld met je vriendinnen een rondje wandelen terwijl jullie bijkletsen of met collega’s een wandeling maken tijdens de middagpauze op het werk. Ook kun je jouw wandeling combineren met klusjes die je toch al op je lijstje had staan, zoals boodschappen halen. Doordat je achteraf niet hoeft te douchen, kan je ook even tussen de bedrijven door een rondje wandelen. Hierdoor hoef je geen momenten in je agenda vrij te maken om te gaan sporten. Maar liefst 10,5 miljoen Nederlanders wandelen regelmatig als hobby.
Wandelen is uitermate geschikt wanneer je af wilt vallen. Met hardlopen verbrand je weliswaar meer calorieën in minder tijd, maar deze training houd je minder lang vol en moet je echt opbouwen. Als je net begint dan is 20 tot 30 minuten rennen al een flinke opgave. Een uurtje of zelfs twee uur lang wandelen, is voor de meeste mensen geen probleem waardoor je een stuk meer calorieën verbrandt.
Een vrouw van ongeveer 60 kg die 5 km per uur wandelt, verbrandt hierbij zo’n 300 calorieën. Door het tempo op te schroeven naar 6,5 km per uur verbrand je al 450 calorieën. Door iedere dag een uur te wandelen verbrand je zo meer dan 2.000 calorieën per week!