Lifestyle

Ouch: ben jij iemand die je eigen slaap saboteert?

Ouch: ben jij iemand die je eigen slaap saboteert?

Wie maakt zich nou niet schuldig aan het saboteren van haar of zijn eigen slaap? Alle digitale apparaten en chronische stress om ons heen maakt het ons extra ingewikkeld. Het is makkelijk om jezelf te saboteren en moeilijk om hier tegen in te gaan. Slapen is belangrijk voor onze gezondheid, prestaties en creativiteit maar dat wordt hierdoor dus extra lastig.

Veel mensen werken thuis en we kunnen geen goed onderscheid meer maken tussen verschillende dingen in ons leven. Vooral tijd voor jezelf maken is nu een probleem. Coronasomnia is een ding geworden en anderen hebben misschien sowieso al moeite met slapen. Er zijn een aantal dingen die je hieraan kan doen. Het belangrijkste is het creëren van een slaapritme. Wij leggen je uit waarom.

 

Uitstelgedrag

Uitstelgedrag lijkt zijn toppunt te hebben bereikt dankzij de pandemie. We doen van alles en nog wat, behalve wat we eingelijk zouden moet doen: slapen. Wanneer ons brein niet meer goed functioneert, verlangen veel van ons naar activiteiten waarvan we dopamine krijgen. Hersenloze, tijdrovende activiteiten die ons verdoven en waar we ons veilig bij voelen. Deze stoten dopamine kunnen op lange termijn zorgen voor een negatief effect.

Slaapritme

Als je brein weet wanneer te gaan slapen, worden we vanzelf moe en ontwijken we dit probleem. Door de pandemie kunnen we dus niet meer goed onderscheid maken van verschillende aspecten in ons leven. Werk gaat door wanneer je werkdag erop zou moeten zitten of deze begint later omdat je nog even in je bed wil blijven liggen. Je geeft aan dit laatste toe omdat je toch buiten normale werktijden bezig bent. Het is een vicieus probleem. Hetzelfde gebeurt met een studie of andere taken en bezigheden.

3x20

Een slaapritme houdt in dat je op een vaste tijd gaat slapen en opstaat. Om dit te stimuleren kun je de zogenaamde Power Down Uur toe gaan passen. Het uitschakeluur bestaat uit drie delen van twintig minuten. Het eerste deel is voor de dingen die gedaan moeten worden. Het tweede deel is voor hygiëne en de laatste twintig minuten is voor ontspanning (zonder beeldschermen!). Dit uurtje zal je helpen met in slaap vallen op de voor jouw gewenste tijd.

Self-care

Self-care is belangrijk en slapen is onderdeel hiervan. Bewustwording is stap één. Wees niet te streng en geef het niet op als het niet gelijk lukt. Wees lief voor jezelf en ga deze zelfsabotage tegen.

Slaap lekker!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top