Lifestyle

'Nee' zeggen? Zo doe je het zonder je schuldig te voelen

'Nee' zeggen? Zo doe je het zonder je schuldig te voelen

Nog even dat uurtje overwerken omdat jouw collega het zo druk heeft of een vriendin helpen bij de verhuizing. Dingen die je graag doet om een ander te helpen, maar het kan ook ten koste gaan van jezelf. Waarom? Omdat je jouw vrije tijd inlevert, die je misschien juist zó hard nodig hebt.

Toch kan 'nee' zeggen een moeilijke opgave zijn, want je wilt natuurlijk niemand teleurstellen. In dit artikel lees je hoe je 'nee' kunt zeggen zonder je er schuldig over te voelen. 

 

'Nee' is ook echt 'nee'

Om te beginnen: nee is ook gewoon echt nee. Hoe graag iemand ook wilt dat je hem of haar helpt, geef je grenzen aan. Stem je telkens maar weer toe, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt? Dan weten mensen op een gegeven moment dan je toch wel 'ja' zegt. Of het zich nu afspeelt in privé- of werksituaties, dit is iets wat je moet voorkomen. 

Je hoeft geen verklaring af te leggen

En hey, heb je een keer het werk van die ene collega afgewezen of sla je er borrelavond met vriendinnen toch maar over? Dan ben je deze mensen geen verklaring schuldig. Kijk, het ligt eraan in wat voor situatie je zit. Er zit natuurlijk verschil in een uurtje overwerken omdat jouw leidinggevende het vraagt of een borrelavond met vriendinnen, maar "het komt niet goed uit" is vaak al meer dan voldoende. 

Duidelijkheid is essentieel

We hadden het net al even over grenzen aangeven, maar duidelijkheid speelt hierbij ook een grote rol. Wil je ergens 'nee' op zeggen? Draai niet om het antwoord heen, zodat iemand ook weet waar hij of zij aantoe is. Daarnaast is een duidelijk antwoord geven essentieel om miscommunicatie te voorkomen. "Ik laat het nog even weten" is namelijk iets heel anders dan "nee sorry, het gaat niet lukken". 

Voor- en nadelen afwegen

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je jezelf echt schuldig voelt over het feit dat je 'nee' hebt gezegd. Toch is het in dat geval belangrijk om snel van dit gevoel af te komen. Waarom? Omdat je er uiteindelijk alleen zelf last van hebt. Het kan dan ook goed zijn om de voor- en nadelen af te wegen:

  • Als ik 'ja' zeg help ik mijn collega, maar kom ik alsnog niet toe aan een momentje voor mijzelf. 
  • Als ik 'ja' zeg kan ik mijn vriendin helpen met de verhuizing, maar eigenlijk moet er ook nog zoveel gedaan worden aan mijn eigen woning.

Door er op deze manier over na te denken, kun je weloverwogen beslissingen maken die niet ten koste gaan van jezelf. Extra voordeel: als je er écht goed over hebt nagedacht, zul je merken dat het schuldgevoel minder gaat opspelen!

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top