Heerlijk zo’n duik in de zee of in het zwembad, maar ga daarna altijd douchen! Er kunnen bacteriën op je huid komen die ervoor kunnen zorgen dat je lichaam minder goed op antibiotica werkt. We leggen het je uit.
Volgens een recent onderzoek, dat is gepubliceerd in tijdschrift Environmental Research, zou zwemmen in zee voor een toename van antibioticaresistentie genen (ABR's) leiden. De deelnemers van het onderzoek zouden in de zee hebben gezwommen en bacteriën op hun huid hebben meegenomen die zich tegen antibiotica verzetten. Dat betekent dat er een groter risico kan ontstaan op huidinfecties.
Het advies van de onderzoekers is om na een rondje zwemmen zo snel mogelijk jezelf af te spoelen onder een douche. Vooral als je wondjes hebt, is het verstandig om deze zo schoon mogelijk te houden. Een uitgebreide douche is niet noodzakelijk. Volgens dermatoloog Erum N. Ilyas, die geïnterviewd werd voor de Margriet, is water en zeep voldoende om je huid schoon te krijgen. Echt hard scrubben is volgens de dermatoloog overbodig.
Waarom je beter geen washandje kunt gebruiken
Volgens de dermatoloog kun je ook beter geen washandje gebruiken. De bacteriën blijven in het washandje zitten en deze kunnen zich vervolgens vermeerderen. Gebruik in plaats daarvan dus gewoon je handen en was je handen ook goed met zeep achteraf.
Bron: Margriet.nl