Eeuwenlang werd de kennis van generatie op generatie doorgegeven: welke plant helpt bij welke aandoening? Tijd voor een opfrisser.
Planten maken vaak ongemerkt deel uit van het dagelijks leven. Je kunt planten leren lezen, zoals je een nieuwe taal leert. Naast de bijzondere werkingen, nodigen bloemen je graag uit om je met de natuur te verbinden en het te bewonderen. Wij hebben planten nodig, maar zij ons ook. Denk eens aan een uigebloeide paardenbloem, die bijna vraagt om uitgeblazen te worden, zodat ze hun zaadjes kunnen verspreiden en nieuwe plekken kunnen vinden om te groeien en bloeien.
Kamille kun je vaak terugvinden in thee. Deze thee werkt heeft een verzachtende en kalmerende werking, maar helpt ook tegen maag- en darmklachten. Ook kan deze bloem ervoor zorgen dat je tot rust komt in gespannen en zenuwachtige periodes. Je vind de bloem in bermen en in grasland, vooral op plekken waar de grond omgewoeld is geweest. Er zijn verschillende soorten kamille, maar de echte herken je aan de sterke geur.
De klaproos staat symbool voor hoop en vrede, en je kunt de bloemblaadjes gebruiken in een salade, of als garnering op een gerecht. Je vind deze bloem op voedselarme, droge en zanderige grond. Ook in bermen en op ruige, ongespoten terreinen staan deze planten in bloei.
De jonge blaadjes van de paardenbloem bevatten diverse vitaminen, mineralen en antioxidanten. Paardenbloem is goed voor je hele (spijsvertering)systeem, en de jonge blaadjes kun je gebruiken bij sla. Je vind ze in weinlanden, bermen, gazons en in de tuin. Ze geven een licht bittere smaak, vooral lekker bij veldsla.
Het plantje hielp vroeger tegen liefdesverdriet vanwege zijn schoonheid, maar geneeskrachtig is het ook: het plantje helpt tegen huidklachten, zoals eczeem en luchtwegklachten, zoals bronchitis. Stop deze bloemen samen met een schijfje citroen in een karaf drinkwater, of gebruik ze om je salade op te fleuren. Ook als garnering worden deze bloemen vaak gebruikt. Ze bloeien tussen april en oktober, maar komt in het wilde niet massaal voor. Pluk deze daarom niet in het wild, maar vul een bloembak met gekochte zaadjes.