Lichaamsverzorging

Zo vaak moet je het opzetstukje van je tandenborstel vervangen

Zo vaak moet je het opzetstukje van je tandenborstel vervangen

Of je nu een elektrische tandenborstel hebt, of gewoon lekker old school je tanden poetst; onze tandenborstel vervangen moeten we allemaal. Het is echter een taakje dat je snel vergeet of vaak veel te laat doet. Voor eens en voor altijd hebben we hier het antwoord: zo vaak moet je het opzetstukje van je tandenborstel (of je gehele normale tandenborstel) vervangen. Lees gauw verder!

Lees ook: Skin tightening door lasers: dit moet je erover weten

Tandenborstel vervangen

De gedachte dat je af en toe je tandenborstel moet vervangen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Want, waarom moet dit eigenlijk? Ten eerste slijt een tandenborstel na een langer gebruik, dus op een gegeven moment werkt de borstel niet meer zoals het moet. Daarnaast is uit klinisch onderzoek gebleken dat een nieuwe tandenborstel meer tandplak verwijdert dan een oude. Ook als je ziek bent (geweest), zodat ziektebacteriën niet weer opnieuw in je lichaam komen. Allemaal redenen om een nieuwe tandenborstel aan te schaffen dus. Heb je een elektrische borstel? Dan geldt het natuurlijk ook daarvoor.

Hoe vaak vervangen?

Nu is de grote hamvraag natuurlijk, hoe vaak moet je je poetsborstel dan vervangen? Veel tandartsen raden aan om je borstel ongeveer om de drie maanden te vervangen. De American Dental Association (ADA) beveelt aan om je tandenborstel ongeveer elke drie tot vier maanden te vervangen, of eerder als de borstel versleten is. Slijting heeft te maken met gebruik, maar ook de kwaliteit van jouw tandenborstel. Een duurdere borstel zal logischerwijs minder snel slijten dan een hele goedkope.

Melding van je elektrische borstel

Elektrische tandenborstel gebruikers hebben het nog een stukje gemakkelijker, want veel apparaatjes geven het aan wanneer er een nieuw opzetstukje nodig is. Super handig als je vergeten bent wanneer je voor het laatst een nieuwe hebt gepakt. Mocht je twijfelen over hoe lang het alweer geleden is? Dan kun je beter nu dan morgen een nieuw borsteltje halen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top