Misschien heb je het op sociale media al wel voorbij zien komen: mensen die vrijwillig in een ijsbad liggen. Ja, je hoort het goed: vrijwillig. Dan moet het wel veel voordelen kennen, toch? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.
Jouw lichaam heeft een kerntemperatuur van ongeveer 37 graden. Een ijsbad zorgt ervoor dat jouw lichaam uit balans raakt. Vervolgens wordt het sympathisch zenuwstelsel actief en komt jouw lichaam in een vecht-of-vluchtrespons terecht. De bloedvaten vernauwen, de bloeddruk stijgt en het bloed stroomt richting de vitale organen. Ook versnellen de ademhaling en hartslag waardoor er meer zuurstof richting de spieren gaat. Nadat jouw lichaamstemperatuur weer op peil is, gaat jouw lichaam ‘terug naar normaal’ en wordt het parasympatische zenuwstelsel weer actief.
Hoewel het nemen van een ijsbad voor veel mensen niet als muziek in de oren klinkt, kent het wél veel voordelen voor het lichaam en de geest.
Het nemen van een ijsbad werkt pijn verlichtend en bevordert de aanmaak van interleukine. Dit stofje heeft een ontstekingsremmende werking. Daarnaast verhoogt het ook de cellen in je lichaam die zieke cellen dood maken.
De kou zorgt voor de bevordering van de aanmaak van gelukhormonen, waardoor je je gelukkiger voelt én je stress vermindert. Ook wordt de aanmaak van noradrenaline bevordert, dit zorgt voor een opgewekter, geconcentreerder en gemotiveerder gevoel.
Lees ook: Kan koud douchen helpen met het bestrijden van acne?
Kou zorgt ervoor dat het lichaam bruin vet aanmaakt, dit vet verbrandt glucose en vetten om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Hierdoor worden er dus calorieën verbrand. Ook verbetert kou de regulering van de bloedsuikerspiegel, wat gewichtsverlies stimuleert.
Een extreem lage temperatuur zorgt ervoor dat jouw lichaam meer witte bloedlichaampjes aanmaakt. Dit versterkt het immuunsysteem en zorgt dus voor een hogere weerstand.
Mocht jij ooit per ongeluk in extreem koud water terechtkomen, dan is het belangrijk dat je weet hoe je moet reageren. Door af en toe een ijsbad te nemen, wéét je dit.
Een ijsbad nemen na sporten vermindert niet alleen de spierpijn, ook vermindert het de stijfheid en zorgt het voor een sneller spierherstel.
Door de kou krijgt het stofje glutathion in je lichaam een boost. Dit zorgt niet alleen voor een betere afvoer van afvalstoffen en een versterkt immuunsysteem, ook heeft het een krachtige anti-age werking.
Lees ook: Even echt ontspannen? Dan moet je dit doen als je thuis in bad gaat
Een hogere bloeddruk, verhoogde hartslag en snellere ademhaling zetten jou ‘aan’. Deze gevolgen van een ijsbad zorgen ervoor dat jouw alertheid verhoogt.
Pas wel op! Hoewel een ijsbad veel voordelen kent, zitten er wel risico’s aan verbonden. Het plotselinge temperatuurverschil leidt mogelijk tot hartfalen, onderkoeling of een koude schok. Er is hierdoor een kans dat je in paniek raakt en gaat hyperventileren. Neem daarom alleen een ijsbad, of in ieder geval de eerste keren, in aanwezigheid van een professional.
Ook krijg je op lange termijn mogelijk last van frostbite: wanneer de bloedtoevoer naar ledematen te lang is afgesloten, krijgen de armen en benen niet genoeg glucose en zuurstof waardoor ze afsterven. Pas ook op dat de bloedvaten niet bevriezen.
Een ijsbad wordt afgeraden bij kinderen, zwangerschap, borstvoeding gevende vrouwen, epilepsie, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten.