Een grieperige vrouw gaat door alsof er niets aan de hand is, terwijl een man jammerend en snotterend op de bank ligt. Dit stereotype hebben we wel vaker gehoord, maar stellen zij zich echt aan of valt de griep gewoon veel zwaarder voor mannen?
Het immuunsysteem van vrouwen is over het algemeen actiever dan dat van mannen. Hormonen en genetica spelen hierbij een rol. Veel genen die betrokken zijn bij het immuunsysteem zitten namelijk op het X-chromosoom. Vrouwen hebben er hier twee van, terwijl mannen er maar één hebben. Vroeger dachten we dat één van die twee X-chromosomen niet werkten, maar we weten inmiddels dat ongeveer vijftien procent van de genen op het tweede X-chromosoom wel actief is.
Daarnaast spelen hormonen ook een rol op je weerstand. Testosteron heeft bijvoorbeeld een remmende werking op het immuunsysteem, terwijl oestrogeen een activerende werking heeft. We produceren deze hormonen allemaal, maar mannen produceren minder oestrogeen dan vrouwen.
Lees ook: Griep? Eet dan deze voeding om te herstellen
Vrouwen lijken door hun sterke immuunsysteem een streepje voor te hebben in het griepseizoen, maar of het echt verschil maakt, lijkt mee te vallen. De ontstekingsmechanismen zijn wat actiever bij vrouwen, maar dat zegt niets over de griepverschijnselen of ziekteverloop. Daar is simpelweg geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel is het mogelijk dat vrouwen er weer sneller bovenop zijn na een griepje. Vrouwen raken niet minder snel besmet met een virus, naar hun immuunsysteem zorgt er soms wel voor dat vrouwelijke lichamen sneller antistoffen aanmaken, waardoor je minder lang ziek bent.
Vrouwen voelen zich misschien wat sneller beter na de griep, maar dat zij ook minder last hebben van de symptomen, daar is geen bewijs voor. We weten wel dat mannen minder snel naar de huisarts gaan, maar in het geval er echt iets is, ze dus ook langer thuisblijven.