Ben jij begonnen met hardlopen en heb je je weg nog niet helemaal gevonden? Dan ben je hier op de juiste plek. Het is soms ook moeilijk om de motivatie te vinden om of door te zetten als het even niet goed gaat. We delen daarom een aantal handige tips met je. Voordat je het weet loop jij vele kilometers aan één stuk door. Wij hebben er alle vertrouwen in!
Een veelgemaakte fout bij het hardlopen, is te hard van start gaan. Veel hardlopers beginnen de looptraining met een hoger looptempo dan verantwoord, waardoor ze binnen no-time buiten adem zijn. Lukt het je om tijdens het hardlopen een normaal gesprek te voeren? Dan loop je in een verantwoord tempo. Pas wanneer je dit tempo onder controle hebt, ga je het langzaam opbouwen. Luister hierbij goed naar je lichaam en ga niet over je grenzen heen.
Zorg tijdens het hardlopen voor voldoende variatie in trainingsafstand, looptempo en ondergrond. Op deze manier stel je jezelf bloot aan verschillende uitdagingen, waardoor je het hardlopen niet alleen interessanter maakt, maar ook je prestaties verbetert. Wissel bijvoorbeeld lange trainingen af met kortere, snelle stukken met langzame en stoeptegels met bospaden.
Het laatste dat je wil oplopen, zijn blessures. Goede hardloopschoenen zijn daarom heel belangrijk. Het is verstandig om goed onderzoek te doen naar de juiste schoenen. Ga bijvoorbeeld naar een sportwinkel of zoek er online informatie over op. Realiseer je wel dat het uiteindelijk het belangrijkste is dat ze goed aansluiten aan jóúw voeten, dus pas vooral veel schoenen aan.
Hoewel je in de winter snel geneigd bent om één hele dikke trui aan te trekken, wordt dit afgeraden om te doen. Het is slim om, zowel in de winter als in de zomer, meerdere laagjes aan te trekken. Op deze manier is het gemakkelijk om steeds één laagje uittrekken, mocht jij het te warm krijgen.
Een goed begin is het halve werk! Begin dus voordat je gaat hardlopen met een goede warming-up. Denk hierbij aan loopscholing oefeningen, zoals knie-heffen, huppelen of hakken-billen. Wanneer je spieren zijn opgewarmd is het belangrijk een aantal rekoefeningen te doen. Pas hierbij op dat je je spieren niet te ver uitrekt: rek je spieren tot je een lichte weerstand voelt en hou dat ongeveer 20 seconden vast.
Om het hardlopen vol te houden, is het ten eerste slim om een goede planning te maken. Zet de looptrainingen in je agenda. Op deze manier behoudt je regelmaat en voelt het niet als een optie, maar als een taak die je die dag móét doen. Ten tweede is het slim om jezelf verschillende uitdagingen op te leggen. Houd een logboek bij en leg jezelf, wanneer je het voorgaande doel hebt behaald, steeds weer nieuwe doelen op. Let erop dat je het wel realistisch houdt.
Jouw lichaam heeft 'brandstof' nodig om te bewegen. Wanneer jij te weinig eet en drinkt, gaan niet alleen jouw prestaties achteruit, ook is dit erg slecht voor je gezondheid. Eet en drink dus voldoende!
Een correcte houding is belangrijk tijdens het hardlopen. Het zorgt er niet alleen voor dat je een fijnere loopervaring hebt, ook voorkomt het blessures. Let er aan het begin van de training dus goed op dat je de juiste houding aanneemt. Uiteindelijk wordt dit een gewenning en ga je deze houding automatisch aannemen.
Hardlopen doe je alleen of met anderen. Loop jij liever alleen? Dan is muziek een goede oplossing om het hardlopen aantrekkelijker te maken. Loop jij liever met iemand samen? Dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar een hardloopmaatje of naar een hardloopgroep. Op deze manieren maak je het voor jezelf aantrekkelijker én is het beter vol te houden.