We weten allemaal dat suiker eten lekker, maar ook erg ongezond is. Het kan veel gezondheidsvoordelen hebben als je stopt met het eten ervan. Een positieve invloed op je hersenen is er daar één van. We leggen je haarfijn uit hoe dat zit. Lees gauw verder!
Tegenwoordig zit in veel voedsel toegevoegde suikers en soms is het lastig om het te vermijden. Vooral omdat veel producenten verborgen suikers in hun eten en drinken stoppen. Dit is dus nog bovenop de al toegevoegde suikers die wel makkelijk te zien zijn. De key is om te herkennen welke namen er voor deze ingrediënten gebruikt worden, om zo te keuze te hebben om voor een gezondere variant te gaan.
Maar waarom zou je eigenlijk stoppen (of minderen) met het eten van suiker?
Dr. Nicole Avena, onderzoeks-neurowetenschapper, expert en schrijfster van het boek: Suikervrij: een 7-stappenplan om verborgen suikers te ontdekken, verlangens te beperken en verslaving te overwinnen, heeft onderzoek gedaan naar de voordelen van stoppen met suikers eten en de positieve invloed dat het heeft op je hersenen. Het is lastig, maar volgens Avena wél haalbaar.
Je darmen en hersenen staan in verbinding met elkaar en kunnen snel van slag raken als deze connectie verstoord wordt. Volgens Dr. Avena veranderen de darm-microben wanneer je te veel suiker eet, waardoor de communicatie met je hersenen in gevaar worden gebracht. "Dit verhoogt de ontsteking, wat op zijn beurt gevolgen heeft voor je geestelijke gezondheid", zegt de expert hierover.
Van suiker eten wordt je gelukkig, omdat het het geluksstofje dopamine in je lichaam activeert. Helaas is suiker daarom ook zo verslavend. “Suiker activeert het beloningssysteem van de hersenen, en daarom is suiker zo verslavend. Overmatige suikerconsumptie kan leiden tot een ontregeling van de afgifte van dopamine, zoals gebeurt met verslavende middelen”, zegt Nicole in een interview met Purewow. Wanneer je er dus voor kiest om minder suiker te eten, wordt je beloningssysteem opnieuw 'ingesteld', waardoor je dus een gezondere relatie met eten krijgt en minder snel naar ongezond voedsel grijpt.
Dr. Avena vertelt ook dat een hoge suikerinname geassocieerd wordt met ontstekingen in je hersenen. Hierdoor kan de cognitieve functie aangetast worden en kun je zogeheten hersenmist ontwikkelen. Minder suiker betekent dus minder ontstekingen in je hersenen, waardoor je mentale gesteldheid een flinke boost krijgt. Ook kun je dan rekenen op een betere focus en kun je dingen beter onthouden!