Health

Is het gezond om elke nacht dezelfde pyjama te dragen?

Is het gezond om elke nacht dezelfde pyjama te dragen?

Waar de een geniet van een prachtige pyjama tijdens het slapen, neemt de ander genoegen met een oud t-shirt of hemd. Night wear is vaak heerlijk zacht en dan natuurlijk ook perfect om een fijne nachtrust in te hebben. Maar hoe vaak moet je je pyjama eigenlijk wassen? En is het wel gezond om elke nacht dezelfde pyjama te dragen? Wij hebben het antwoord voor je. Lees gauw verder!

Fris in bed stappen

's Avonds fris gedoucht in een schoon bed met een schone pyjama stappen, is eigenlijk het allerfijnste wat er is. De lakens zijn nog lekker crispy en zacht tegelijkertijd en je bent helemaal klaar om heerlijk te gaan slapen. De volgende nacht is het alweer een ander verhaal, want je helemaal schoon-schoon is je bed niet meer. En hoe zit dat met je pyjama? Moet je die de volgende dag alweer bij de was gooien? Dit is hoe vaak je je nachtpon eigenlijk zou moeten wassen...

Hoe vaak je pyjama wassen?

Het is maar net wat je zelf prettig vindt, maar volgens Raymond E. Kleinfelder III, dermatoloog vertelde aan Betches dat het het beste is om elke vijf tot zeven dagen je pyjama te wassen (één keer per week, dus). Het ligt volgens de dermatoloog aan of je 's avonds doucht of niet. Ben je een nacht-doucher, dan blijven je lakens en pyjama schoner dan wanneer je 's ochtends doucht. Je kunt dus het beste je pyjama tegelijkertijd met je lakens wassen - iets wat je ook één keer per week zou moeten doen.

Kussensloop wassen

Hoe vaak zou je je kussensloop moeten vervangen? Of beter gezegd, wassen. Je ligt elke dag op je kussen(sloop). Het wordt viezer door je huid en je haar, hoe vaak je die ook wast. Bacteriën op de huid en in het haar vinden het fijn om zich te nestelen in de stof van je kussensloop, en wanneer je elke nacht op je kussen slaapt, komen die bacteriën weer terug op je hoofd. Zo krijg je sneller acné en wordt je haar sneller vettig. Om maar duidelijk antwoord te geven: hoe schoon je kussensloop ook nog lijkt, je moet 'm écht vaker wassen. De vuistregel is twee à drie keer per week wassen, en hoewel dit veel lijkt, is het zowel goed voor je gezondheid als je hygiëne.

Al met al is het een flink wasschema dat je moet aanhouden, maar voor je gezondheid en hygiëne is het wel super belangrijk. Daar doen we het graag voor, toch?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top