Health

Giftige stoffen in je tampons? Dit moet je erover weten

Giftige stoffen in je tampons? Dit moet je erover weten

Nog nooit eerder is er concreet onderzoek gedaan naar tampons, tot nu. En wat blijkt? Er zitten meer giftige stoffen in dan je denkt.

Eerste onderzoek ooit

Ongeveer zeventig procent van de mensen die menstrueren gebruikt regelmatig tampons. In 1933 werd de eerste tampon zoals we die vandaag de dag kennen uitgevonden, nadat een dokter ontdekte dat zijn vriendin hem vertelde dat ze een spons gebruikte om het menstrautiebloed te absorberen. Nu, in 2024, is het eerste onderzoek naar tampons sinds de uitvinding gedaan. En wat blijkt? Er zijn schadelijke metalen in gevonden.

Metaal in tampons

Een groep onderzoekers aan de Amerikaanse universiteiten van Berkeley en Columbia onderzochten wat er nu precies in een tampon zit. Dat er chemicaliën zoals parabenen en dioxinen inzitten wisten we al, maar door dit onderzoek is nu bekend geworden dat er ook verschillende metalen inzitten. In totaal werden er dertig tampons van veertien verschillende merken en achttien productielijnen afkomstig uit winkels in Athene, Londen en New York getest. Ze werden gescreend op zestien verschillende metalen: arseen, barium, calcium, cadmium, kobalt, chroom, koper, ijzer, mangaan, kwik, nikkel, lood, selenium, strontium, vanadium en zink.

De uitkomst

Welke resultaten dit gaf? Alle metalen werden in bepaalde mate gedetecteerd, maar vooral Arseen, Cadmium en Lood werden in hoge concentraties gevonden. Wel waren deze hoeveelheden afhankelijk van bepaalde factoren: zo was er minder cadmium en lood aanwezig in de tampons uit de EU, bleken de varianten van organisch katoen meer arseen te bevatten, niet-organische tampons juist meer lood, en witte producten telden een grotere hoeveelheid aan koper dan merkproducten.

Gevolgen

We weten dat het dagelijks inademen van verschillende metalen of het binnenkrijgen van metalen via eten en drinken niet goed voor onze gezondheid is, maar er is nog geen concreet onderzoek gedaan naar wat de gevolgen zijn van het binnenkrijgen van metaal via de vagina. Het is namelijk zo dat alles wat in de vagina terecht komt, direct in de bloedsomloop gaat en meteen in het lichaam opgenomen wordt. Dit zou eventueel gevaarlijk kunnen zijn, aangezien het metaal dan niet langs je lever gaat, wat op andere manieren wel gebeurt.

Zelfreinigend

We weten dus nog niet of het schadelijk is om deze metalen binnen te krijgen via de vagina. Wel weten we dat de vagina zelfreinigend is. Zowel vaginaal vocht als menstrueel bloed zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat de metalen ons lichaam weer snel verlaten. Daarnaast kunnen we bedenken dat tampons al bijna honderd jaar bestaan, dus als de metalen en chemicaliën écht schadelijk zouden zijn, hadden we dat inmiddels wel gemerkt. Maar omdat er nog geen onderzoek naar is gedaan, kunnen we dat niet met zekerheid zeggen.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top