Health

8 tekenen dat je misschien ijzertekort hebt

8 tekenen dat je misschien ijzertekort hebt

IJzer is een onmisbare voedingsstof die we allemaal binnen moeten krijgen. Een tekort aan deze voedingsstof kan ervoor zorgen dat je rode bloedcellen niet goed kunnen functioneren. Voor je gezondheid, zowel op de korte als op de lange termijn, is deze voedingsstof dus heel belangrijk. Of je misschien een ijzertekort hebt, kun je aan deze tekenen herkennen. Lees gauw verder!

Tekenen dat je misschien ijzertekort hebt

Ons lichaam zorgt graag goed voor ons, en als het even niet lekker gaat (of als er wat mist), dan is ze heel goed in het aangeven daarvan. Je lichaam stuurt namelijk allemaal signalen uit dat er werk aan de winkel is. Of je wellicht een ijzertekort hebt, kun je merken aan déze tekenen. Als je een of meer van deze tekenen ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een bloedonderzoek om je ijzergehalte te laten controleren. Ijzertekort kan vaak worden behandeld met voedingssupplementen of veranderingen in het dieet, maar medische begeleiding is altijd belangrijk om de goede diagnose en behandeling te krijgen. Take care!

1. Vermoeidheid en zwakte

Omdat ijzer nodig is voor de productie van hemoglobine, het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert, kan een tekort aan ijzer leiden tot verminderde zuurstoftoevoer naar de spieren en weefsels. Dit resulteert in aanhoudende vermoeidheid, zelfs na voldoende rust. Ook als je dit probeert te verhelpen met extra slaap en genoeg beweging, blijft deze extreme vermoeidheid aanhouden.

2. Bleke huid

Ook een bleke huid kan een teken zijn van een laag hemoglobinegehalte, wat vaak wordt veroorzaakt door een ijzertekort. Dit komt vooral voor rond het gezicht, binnenkant van de oogleden, of onder de nagels.

3. Kortademigheid

Omdat het lichaam minder zuurstof kan vervoeren bij een ijzertekort, kan je sneller buiten adem raken, zelfs bij milde inspanning. Sta je opeens te hijgen na het traplopen, terwijl je dit eerder nooit had? Dat kan een dus een teken zijn!

4. Hoofdpijn en duizeligheid

Het gebrek aan zuurstof in de hersenen door een laag hemoglobinegehalte kan leiden tot hoofdpijn en duizeligheid, vooral bij plotseling opstaan.

5. Hartkloppingen

Het hart moet harder werken om voldoende zuurstofrijk bloed door het lichaam te pompen, wat kan leiden tot een snelle of onregelmatige hartslag, ook wel hartkloppingen genoemd. Dit kan een erg naar gevoel zijn...

6. Broze nagels en haaruitval

Ijzertekort kan leiden tot broze of lepelvormige nagels (koilonychia). Ook kan het haar dunner worden of uitvallen, omdat haarcellen, net als andere cellen, afhankelijk zijn van voldoende zuurstof en voedingsstoffen.

7. Rusteloze Benen Syndroom

Een sterke drang om je benen te bewegen, vooral 's nachts, wordt in sommige gevallen in verband gebracht met ijzertekort. Het kan leiden tot slaapstoornissen en vermoeidheid.

8. Koude handen en voeten

Door het gebrek aan zuurstofrijk bloed kan de bloedsomloop minder effectief zijn, wat kan leiden tot koude handen en voeten, zelfs in warme omgevingen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top