Gezichtsverzorging

TikTok is geen fan van 'cortisol face': dit moet je erover weten

TikTok is geen fan van 'cortisol face': dit moet je erover weten

Heb je een rond gezicht of heb je het idee dat je gezicht 'puffy' is? Dit zou volgens TikTok kunnen komen door cortisol, ofwel het stress-hormoon. TikTok is obsessed met het concept van 'cortisol face', dit moet je erover weten.

Lees ook: 5 ochtendgewoontes om vrolijker wakker te worden

Wat is cortisol face?

Op TikTok kun je er niet meer omheen: cortisol face. Het is in de ogen van gebruikers van de app niet iets positiefs. Door een verhoogde hoeveelheid cortisol in je lichaam, zou je namelijk een opgezet gezicht krijgen. Dus ook als je gezond eet en veel sport, zou je volgens TikTok last kunnen krijgen van dit fenomeen. Het zou allemaal te maken met stress. Gebruikers van de app die claimen dat ze ooit cortisol face hadden, zeggen dan ook dat ze een drastische verandering zagen wanneer hun leven minder stressvol werd.

@itsbrookeelle

Is cortisol face echt?

Ja, cortisol face is een echt ding, de mensen op TikTok hebben hier zeker een punt. Overtollig cortisol kan daadwerkelijk leiden tot een opgezet gezicht. Dit komt doordat je meer vocht vast gaat houden wanneer je lichaam te veel van dit hormoon aanmaakt. Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt in de buurt van je nieren. Het komt vrij wanneer je lichaam in 'fight or flight' modus terecht komt. Daarnaast is het een hormoon dat je lichaam nodig heeft voor veel verschillende lichamelijke functies. Ondanks het feit dat het een onmisbaar hormoon is, kan een overschot ervan negatieve effecten hebben. Je kan een overschot krijgen wanneer je constant stress ervaart. Je bent hierdoor de hele tijd overweldigd en dat heeft effect op hoe je je voelt en hoe je eruit ziet.

Hoe kom je van cortisol face af?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om van cortisol face af te komen, maar ten eerste is het goed om te kijken naar de hoeveelheid stress die je ervaart. Om minder te stressen kun je aan mindfulness doen, of bijvoorbeeld yoga uitproberen. Het kan ook goed zijn om wat minder intensief te gaan sporten als je dit doet, en eventueel te kijken naar je eetgewoontes. Genoeg slapen is hier ook essentieel. Mocht je hier behoefte aan hebben, dan zou je ook gebruik kunnen maken van supplementen. Er zijn een aantal verschillende supplementen die je hiervoor zou kunnen gebruiken waaronder omega-3, ashwagandha, vitamine D en magnesium. Neem altijd eerst contact op met een arts voordat je aan supplementen gaat beginnen om te checken of het een goede keuze is voor jou.

Bron: Bustle
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top