Gezichtsverzorging

Dit zijn de 8 skincare ingrediënten die je moet vermijden als je een gevoelige huid hebt

Dit zijn de 8 skincare ingrediënten die je moet vermijden als je een gevoelige huid hebt

De juiste skincare producten vinden kan soms een hele uitdaging zijn, zeker als je een gevoelige huid hebt. Dit zijn de ingrediënten die je het beste kunt vermijden als je een gevoelige huid hebt.

Lees ook: Weg met alle skincare: volgens TikTok heb je alleen dít product nodig

Parfum

Parfum is een universele no go voor de gevoelige huid. Het enige voordeel dat het heeft voor een product is dat het lekker ruikt. Hierdoor wordt het gebruik van het product een prettige ervaring. Maar als je een gevoelige huid hebt, kan parfum snel irriteren. Producten zonder parfum zijn dus een absolute must.

Alcohol

Alcohol is een bestanddeel dat in veel skincareproducten voorkomt. Het is niet altijd een slecht ingrediënt. Er zijn soorten alcohol die voedend zijn voor de huid. Maar over het algemeen doet dit ingrediënt juist het tegenovergestelde. Het droogt de huid uit wat kan zorgen voor een droog gevoel, irritatie en schade aan je natuurlijke huidbarrière.

Sulfaten

Sulfaten zal je het vaakst tegenkomen in gezichtsreinigers. Dit ingrediënt wordt gebruikt om dat schuimende effect te creëren. Het is daarnaast een ingrediënt dat vettigheid en viezigheid van de huid kan verwijderen. Dit is voor een cleanser natuurlijk goed, maar voor een gevoelige huid is dit ingrediënt vaak te sterk.

Essentiële oliën

Dit is net als parfum een ingrediënt dat meer toevoegt aan de ervaring dan aan de werking van het product. Ze werken misschien kalmerend, maar niet voor je huid. Dit ingrediënt kan zorgen voor irritatie en allergische reacties.

Retinol

Retinol is een populair skincare ingrediënt. Maar het is niet voor iedereen geschikt. Het is namelijk een erg sterk ingrediënt dat de huid gemakkelijk kan irriteren. Zelfs als je het gebruik ervan langzaam opbouwt, kan het irriteren. We raden je dan ook aan om het te vermijden als je huid gemakkelijk geïrriteerd raakt. Toch is het in sommige gevallen het proberen waard. Retinol is namelijk wel erg effectief. Doe eerst een patch test om te zien of je huid het ingrediënt tolereert.

Benzoylperoxide

Als je snel last krijgt van acne, is benzoylperoxide je beste vriend. Maar als je een gevoelige huid hebt, is het eerder je vijand. Het kan voor mensen die last hebben van beide problemen erg nuttig zijn. Maar ook hier raden we je aan om voorzichtig te zijn. Mocht dit ingrediënt voor jouw niet werken, dan raden we je aan om een product te proberen met zink.

AHA's en BHA's

AHA's en BHA's zijn krachtige exfolianten. En juist dat woordje 'krachtig' zorgt ervoor dat het niet altijd geschikt is voor de gevoelige huid. Je huid kan er snel door geïrriteerd raken aangezien het zo sterk is. Ga daarom juist voor een mildere exfoliant zoals een PHA.

Parabenen

Tot slot zijn parabenen geen aanrader voor een gevoelige huid. Het is een ingrediënt dat ervoor moet zorgen dat je producten langer houdbaar zijn. Helaas is een ingrediënt dat dit voor elkaar kan krijgen vaak niet erg mild voor de huid. Is jouw huid gevoelig, dan raden we je aan om dit ingrediënt te skippen.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top