Lifestyle

Dit is waarom mensen opeens zout in hun koffie doen

Dit is waarom mensen opeens zout in hun koffie doen

Voor velen is een kopje koffie een standaard ding in de ochtend. Van koffie moet je natuurlijk niet te veel drinken, maar af en toe een bakkie leut kan geen kwaad. Er zijn door de jaren heen veel varianten van koffie op de markt gekomen; iced coffee, milky coffee, Espresso Martini... Je kent het wel. Wat nu heel populair is? Een snufje zout in je koffie!

Lees ook: Waarom een ‘dopamine menu’ goed is voor je gezondheid

Een snufje zout in de koffie

Suiker en melk begrijpen we nog, maar zout in je koffie? Wat is dat nou weer? Maar ja, if TikTok says it... it must be true. Op het social media platform zijn er namelijk een hele hoop mensen die megafan zijn van het fenomeen. Een paar maanden terug was een klontje boter in het drankje (ja, echt) ook al viraal gegaan, en nu is het zout aan de beurt. Maar waarom doen mensen dit in vredesnaam?

Bittere smaak

Iedereen die koffie drinkt, weet dat het drankje erg bitter kan zijn. Deze smaak proberen we vaak te verbloemen met liters melk en duizenden suikerklonten, maar dat is nu verleden tijd. Salt in your coffee is blijkbaar dé oplossing tegen een bittere smaak. Omdat salt werkt als tegenhanger van bitter, zou je bakje leut er een stuk zachter van worden.

Hoewel het misschien bizar klinkt, bestaat het idee van salty koffie al heel lang. Het is vooral bekend onder mensen die zeer geïnteresseerd zijn in koffiecultuur en hiermee graag experimenteren. In Taiwan en Vietnam bijvoorbeeld, bevatten veel koffies ook gezouten room.

Smaken verschillen

Niet alleen kan het ervoor zorgen dat de bitterheid een beetje vervalt in de coffee, ook kunnen er andere smaken naar voren komen, die je normaal gesproken niet zou proeven. Denk aan de zoete en hartige aspecten van bepaalde koffiesoorten.

Hoe doe je het?

Salty koffie maken klinkt heel simpel (en dat is het eigenlijk ook), maar je moet wel oppassen dat je niet opeens je hele zoutbus leeg gooit. De makkelijkste manier is om een snufje fijn salt door je espresso te roeren. Een andere manier is de smaakversterker toevoegen vóórdat je de koffie zet. Dit kan alleen als je een espressomachine hebt, zonder cupjes.

@noahsterncoffee

Kleine disclaimer

Een beetje salt is natuurlijk niet verkeerd voor je lichaam, maar pas wel op met je zout inname. Je wil er namelijk ook geen ongezond kopje koffie van maken. We raden je dan ook aan om voor en na het drinken van koffie een glas water te drinken. Zo blijf je goed gehydrateerd.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top